eur:
397.03
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Béna és ronda, mégis millióan imádják

Ötnapos kongresszusra gyűltek össze Londonban a világ "lomográfusai" - akik nem valamiféle eddig ismeretlen tudományág kutatói, hanem az egyszerűsége miatt kultikus tárggyá vált Lomo-fényképezőgép szerelmesei. A Lomo-mánia komoly üzleti vállalkozássá és egyfajta közösségi hálóvá nőtte ki magát, több százezer résztvevővel.

A londoni Trafalgar téren már megint valami furcsaságot húztak fel - a járókelők az úgynevezett Lomo-fallal szembesülhetnek. Kicsit közelebbről szemlélve kiderül, hogy a fal különböző fotókból készült kollázs.

A brit főváros a helyszíne ugyanis az egyhetes nemzetközi lomográfus-kongresszusnak, azaz annak a tömegmozgalomnak, amely a digitális korszakban is filmmel működő, nem túl éles képeket produkáló Lomó-fényképezőgép már-már vallásos imádatára épül.

Kinek kell egy ronda filmkamera?

Első ránézésre nehéz megérteni, hogy a csendes kimúlás helyett miért lett sikkes tárgy és egy életforma része a Szentpéterváron gyártott és nem túl kifinomult tervezéséről ismert orosz fényképezőgép. Sőt, miért lett belőle milliós közösséget formáló sikeres üzleti vállalkozás?

A Lomót osztrák kísérletező fotósok kapták fel, akik az akkor még csak helyi apparátcsik Vlagyimir Putyinnál kilincseltek Szentpétervárott, hogy a helyi illetőségű vállalat kapjon adókedvezényt. A válasz igen volt, azóta pedig világszerte elterjedt a kamera, amelyek mottója: ne gondolkozz, fényképezz!

A nyugatiak és a net keltették életre

Két egymásnak látszólag ellentmondó dolog, a primitív tervezés, és a felhasználóra épülő internet megjelenése volt a siker titka.

A lomográfusok ugyanis napi 6 és 10 ezer közötti fényképet töltenek fel közösségi oldalaikra, és félmillióan olvassák az ausztriai Lomográfus Társaság hírlevelét.

Muszáj vele emberek közé menni

A fényképező közösségi ereje abban rejlik, hogy mivel nem lehet rajta állítani az élességet, sőt, igazából semmit sem, a felhasználónak a kiszemelt téma közvetlen közelébe kell férkőznie. Ez pedig azt jelenti, hogy a Lomó leginkább emberek fényképezésére, hangulat megragadására jó - és ez szinte rákényszeríti a másokkal való kommunikációra a fényképészt.

A lomográfusok 1994-es kiállítása után valósággal lecsapott rájuk a média és a reklám világa. Ezek után sikerült üzletet kötni a szentpétervári gyárral, mostanra pedig már Kínában gyártják a Lomo többféle variációját, és az eredeti ár tízszereséért tudják eladni őket. Így lett egy félig komolytalan ötletből jelentős üzleti vállalkozás és nemzetközi internetes közösség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×