eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Termékenységi kölcsönt vesznek fel a brit párok

A párok valamivel több mint harmadának gyermekvállalását akadályozza a meddőség Nagy-Britanniában - derült ki egy felmérésből. Ennek ellenére az állami egészségbiztosítás csak hellyel-közzel támogatja a mesterséges megtermékenyítést.

Késői gyermekvállalás, elhízás, dohányzás, szexuális úton terjedő betegségek, a férfiak csökkenő megtermékenyítő képessége - szakemberek szerint ezek a fő okai annak, hogy egyre több brit nő képtelen teherbe esni természetes módon.

Ezzel maguk az érintettek is tisztában vannak, a gyermektelen nők kétharmada tart ugyanis attól, hogy nem lehet gyereke.

A brit egészségügy ugyanakkor egyelőre nem reagál megfelelően a problémára, az Anglia területén működő egészségügyi felügyeletek fele egyetlen mesterséges megtermékenyítést szolgáló kezelést sem támogat.

Termékenységi kölcsön

A nemzeti termékenységi felmérés - amelyben 3.200 nőt kérdeztek meg, akiknek átlagéletkora 37 év - szerint az Egyesült Királyságban a párok 35 százaléka küzd termékenységi problémákkal, és átlagosan 5 ezer fontot (1,9 millió forintot) költenek mesterséges megtermékenyítésre.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a nők nagy többsége csak 30 éves kora után próbál meg teherbe esni, noha 60 százaléka szívesen előbbre hozná ennek idejét.

Bill Ledger, a Sheffield Egyetem professzora szerint a meddőség növekvő aránya több tényező együttes eredménye, a legfontosabb a kitolódó gyermekvállalási kor, de az elhízás, a szexuális úton terjedő betegségek és a férfiak hosszú ideje csökkenő spermiumszáma is szerepet játszik.

"Manapság a nők többsége 30-35 éves korában szüli meg az első gyermekét, miközben biológiailag a 20-35 éves kor a legalkalmasabb a gyermekvállalásra" - emelte ki a szakember.

A RED című magazin szerkesztője közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a terméketlenség már a nyugdíjak és az ingatlanárak mellett a beszélgetések fő témája lett.

"Az átlagos fizetésből élő párok képtelenek kifizetni a mesterséges megtermékenyítés költségeit. Néhányan ugyanakkor annyira szeretnének gyermeket, hogy hatalmas, a lakáskölcsönök nagyságrendjéhez mérhető összegű hitelt vesznek fel" - tette hozzá Sam Baker.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×