eur:
394.47
usd:
353.48
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána

Több tízezres büntetést fizet a szülő, ha utcára engedi a gyerekét

Száz fontos (37900 forintos) pénzbírságot kockáztat az a szülő, aki kiengedi az utcára a gyerekét, akit kicsaptak vagy ideiglenesen kizártak az iskolából. Az új törvény szeptemberben lép életbe Nagy-Britanniában.

Aki nem fizeti be a büntetést, az további ezer fontos bírságra számíthat, vagy közmunkára ítélhetik.

A szülők megbüntetését lehetővé tévő törvényt azért hozták meg, mert kiderült: az iskolából kicsapott diákok nagyobb valószínűséggel követnek el kisebb-nagyobb bűncselekményeket.

Nem kevés szülőt fenyeget egyébként a bírság, hiszen tavaly 7990 gyereket csaptak ki a középiskolából, 343840et pedig hosszabb-rövidebb időre kitiltottak. Az általános iskolások közül 970-et csaptak ki, és negyven ezret zártak ki ideiglenesen.

Ha a kizárás első öt napja alatt a gyereket elkapják az utcán, akkor az iskolaigazgató, a rendőrség és az önkormányzat egyes tisztségviselői is kiszabhatják a bírságot. Ha a szülő 28 napon belül fizet, akkor csak ötven fontról szól a számla - utána emelkedik százra.

Öt nappal a kizárás után a szülők "biztonságban" vannak, utána ugyanis a korábbi iskolának gondoskodnia kell a gyerek alternatív oktatásáról a felfüggesztés további időtartamára. Emiatt több iskola is arról panaszkodik, hogy nem lehet kizárni a legnehezebben kezelhető gyerekeket, mert nincs pénz az alternatív oktatásukra.

Kétmillió a tolvajnak

Nem csak a szülők, hanem az iskolák is rengeteget fizetnek Nagy-Britanniában. Kiderült, hogy van olyan iskola - a nevét nem hozták nyilvánosságra -, amelyik csak tavaly több mint 190 ezer fontot (72 millió forintot) fizetett ki kárpótlásul a balesetet szenvedett diákoknak. Az udvaron és az osztálytermekben 14 gyereket ért baleset, egyikük 11786 fontot (4,5 millió forintot) kapott, mert a kapu rácsapódott az ujjára.

A legnagyobb kártérítést a leedsi városi tanács fizette ki: egy család 150400 fontot (57 millió forintot) kapott, mert diszlexiás gyermekük számára nem biztosították a megfelelő oktatást.

Az országban összesen kétmillió fontot (758 millió forintot) fizettek ki kárpótlásul az oktatási intézményekben elszenvedett balesetek miatt. A leicestershire-i tanácsnak 5700 fontot (2,1 millió forintot) kellett kifizetnie egy diáknak, aki leesett a kapuról - amikor be akart törni az iskolába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×