Infostart.hu
eur:
387.77
usd:
330.71
bux:
109547.02
2025. december 18. csütörtök Auguszta

Piros, sárga, zöld: figyelmeztető jeleket kaphatnak az ételek

Hamarosan a közlekedési lámpáknál megszokott piros, sárga és zöld jelzések tűnhetnek fel az éttermek étlapjain és a gyorséttermi ételek dobozán Nagy-Britanniában. A szimbólumok az ételek kalória-, zsír- és sótartalmára hívnák fel a figyelmet.

A módszert már ki is próbálták 15 liverpooli étteremben, miután egy kutatás kimutatta, hogy egyes ételek önmagukban több kalóriát vagy sót tartalmaznak, mint amennyi egy felnőtt számára az ajánlott napi bevitel.

A vizsgálatba bevont pepperonis pizza például 3.320 kalóriát tartalmazott, ami a férfiak ajánlott napi bevitelét (2.550 kalória) 30 százalékkal, a nőkét (1.940 kalória) 71 százalékkal haladta meg.

Egy kínai étel - marhahús sült rizzsel, feketebab szósszal és zöldpaprikával - 27,6 gramm sót tartalmazott, ami több mint négyszerese a felnőttek számára ajánlott napi mennyiségnek.

"Ütődött ötlet"

Ha a liverpooli kísérlet sikeres lesz, elképzelhető, hogy a módszert kötelező jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik. Támogatói azt remélik, hogy ennek hatására az emberek egészségesebb ételeket választanak, a szakácsok pedig egészségesebb ételeket főznek.

Dave Horsfield kereskedelmi szabványokért felelős hivatalnok kiemelte, hogy az éttermeknek jelenleg nem kell közölniük, mit tartalmaznak az ételeik, ezért az emberek sem ítélhetik meg ezt. A közlekedési lámpákéhoz hasonló jelzések a kalória-, zsír- és sótartalmat jelölnék könnyen érthető formában.

"Az ötlet háttere az elhízás, a szívbetegségek és az emberek általánosan rossz egészségi állapota miatti aggodalom. A végeredménye pedig remélhetőleg az lesz, hogy javul az ételek minősége" - fejtette ki Dave Horsfield.

Az elképzelést heves ellenállás fogadta az éttermi szektor részéről: a vendéglátósok szövetségének képviselője ütődöttnek és nonszensznek minősítette az ötletet.

"A kormánynak a képzésre kellene koncentrálnia, hogy az emberek el tudják dönteni, melyik az egészséges étel, nem pedig több bürokráciával terhelnie a kereskedelmet" - fogalmazott David Baldwin, hozzátéve: a futószalagon előállított ételeknél elképzelhető az osztályozás, de az éttermekben felszolgáltaknál nincs semmi értelme.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: nagy tankerhajóként fordul az Egyesült Államok az új nemzetbiztonsági stratégiával

Magyarics Tamás: nagy tankerhajóként fordul az Egyesült Államok az új nemzetbiztonsági stratégiával

A nyugati félteke védelme nagyobb hangsúlyt kapott az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiájában, mint korábban – erről is részletesen beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. Sorra vette Washington terveit a nagy óceáni átjáróknál, megvilágította a Kínát, Grönlandot, Venezuelát érintő amerikai célok hátterét.

Gazdatüntetés Brüsszelben: borult az eredeti akciózási terv, útlezárások jönnek az EU-csúcs helyszínén

Európai egység alakult ki a gazdatársadalomban a mostani brüsszeli tiltakozást illető két ügyben: senki nem szeretne nagy mennyiségű, ellenőrizetlen dél-amerikai élelmiszer ellen küzdeni a piacért, illetve a green dealből adódó átállás anyagi terheit sem vállalnák a jelenlegi formájában. A tüntetés eredeti programját borították az éjszakai akciózások, amelyek jelenleg ott zajlanak, ahol a zárolt orosz vagyont Brüsszelben őrzik. Helyszíni tudósítás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.19. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×