eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Külföldről importálunk kullancsokat?

A világ minden részén előfordul a helyre jellemző lázzal, bőrkiütéssel jelentkező, kullancsok által terjesztett betegség, amelynek súlyossága a kórokozótól függ. A déli országokban csökken a nálunk ismert betegségeket terjesztő vérszívók száma.

A szakértő szerint kicsi annak a veszélye, hogy a kullancsok terjesztette súlyos fertőzést kapjunk külföldi utazásunkon.

Lakos András, a kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője az InfoRádióban azt mondta: általában igaz, hogy a Magyarországon veszélyes betegségek, például a Lime-kór vagy a fertőző agyvelőgyulladás, délebbre haladva egyre ritkábban fordul elő. Madridtól vagy Rómától délre pedig egyáltalán nincs.

Néhány éve Törökországban ugyan kialakult egy járvány, amelyet egy, a kullancs által terjesztett betegség okozott, ez azonban a turisták által látogatott területekre nem jellemző, inkább a mezőgazdaságban dolgozókat fertőzi meg.

Dél-Afrikában, az egyesült államokbeli Sziklás-hegységben, valamint a mediterrán vidékeken is léteznek az élősködő által terjesztett, magas lázzal járó betegségek, ezek azonban igen ritkák.

Arról pedig az orvosnak nincs tudomása, hogy ezeket bárki is behozta volna már Magyarországra.

Annak tehát igen kicsi a kockázata, hogy valaki külföldön kapjon valamilyen súlyos betegséget a kullancsokról. Aki azonban mégis tájékozódni szeretne a kérdésben, annak jelenleg nem állnak rendelkezésére tájékoztató anyagok.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×