eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Szenzációs elmélet egy történelmi gyilkosságról

A brit kormány megbízásából ölték meg Grigorij Raszputyint, a híres szibériai misztikust - állítja egy közelmúltban megjelent orosz könyv, amelyből film is készül. A szerző szerint ez egy nagyobb terv része volt, amelynek végső célja II. Miklós orosz cár lemondatása, és egy angolbarát uralkodóval való helyettesítése volt.

Raszputyin 1916-os megölése régóta a találgatások és összeesküvés-elméletek kedvelt témája. Nem Alekszandr Lebegyev az első, aki szerint a brit kormány adta a megbízást: 2004-ben egy brit nyugdíjas nyomozó és egy történész jutott arra a következtetésre, hogy a misztikust Oswald Rayner, egy brit kém ölte meg.

Elméletük szerint London attól tartott, hogy a cári családban jelentős befolyással bíró Raszputyin a németekkel kötendő különbékére akarja rábeszélni II. Miklóst.

A brit kutatópáros úgy véli: a kabinet attól is félt, hogy az oroszok nagy többsége által mélységesen gyűlölt szerzetes - és a háborús kudarcok - miatt forradalom robbanhat ki, ami ugyancsak azzal járna, hogy Oroszország nem folytatja a harcot az I. világháborúban.

Megbízás a Downing Street 10-ből?

A nemrég megjelent könyvet és az abból készült forgatókönyvet is jegyző amatőr történész ennél tovább megy, és azt állítja, hogy a szálak egyenesen David Lloyd George brit miniszterelnökhöz vezetnek.

Alekszandr Lebegyev szerint a kormányfő azután döntött II. Miklós elmozdításáról, hogy 1915 decemberében súlyos vereséggel ért véget az antant csapatainak partraszállása a Török Birodalomhoz tartozó Dardanellákon.

A szerző kijelentette: a brit kormány a hadművelettel nemcsak a központi hatalmakat akarta gyengíteni, hanem az orosz befolyást is vissza kívánta szorítani a Fekete-tenger térségében.

A kudarc után Lloyd George attól tartott, hogy az I. világháború végével erősödhetnek az orosz pozíciók, ezért egy angolbarát cárt akart az orosz trónon látni.Mivel II. Miklós amúgy is népszerűtlen volt, a brit miniszterelnök azt tervezte, hogy a cár unokatestvérét, Dmitrij nagyherceget ülteti a helyére.

Itt jött a képbe Raszputyin, aki nagy befolyással volt II. Miklós feleségére, Alekszandrára, aki meg volt győződve arról, hogy a szibériai misztikus képes kigyógyítani egyetlen fiúgyermekét, Alekszejt a vérzékenységből.

A brit tervnek megfelelően a homoszexuális Dmitrij nagyherceg szeretője, Feliksz Juszupov herceg magához hívatta Raszputyint, aki azonban még a kínzások ellenére is visszautasította, hogy lemondásra bírja II. Miklóst, ezért meggyilkolták.

Alekszandr Lebegyev szerint a britek arra számítottak, hogy a cári család megrendül Raszputyin halála miatt, különösen, ha a gyógyító szerzetes nélkül meghal az egyetlen fiú örökös.

Mindez kissé furcsán hangzik ugyan, de szinte biztos sikerrecept az összeesküvés-elméletekre mindig fogékony Oroszországban, főleg, ha a szálak egy külföldi nagyhatalomhoz vezetnek.

Többen hasonlóságot vélnek felfedezni Raszputyin és Alekszandr Litvinyenko egykori orosz ügynök halála között. Nagyon sok orosz véli úgy, hogy utóbbit a brit titkosszolgálat gyilkolta meg, hogy rossz színben tüntesse fel Vlagyimir Putyin elnököt és Oroszországot.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×