eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Apácákkal szeretkezett a Nobel-díjas költő

A nagyközönség számára ismeretlen Juan Ramon Jiménez-költeményeket publikált egy spanyol kiadó. A Nobel-díjas költő nem akarta, hogy ezek a versei még életében megjelenjenek, és egy apácarend is hevesen tiltakozott kinyomtatásuk ellen - nem véletlenül.

A spanyol költő legkevesebb három apácát csábított el, amikor 1901 és 1903 között egy madridi ápoló otthonban élt, amelyet a Szent Rózsafüzér Gyülekezet apácái működtettek. Juan Ramon Jiménez később élete legboldogabb időszakaként jellemezte ezeket az éveket.

Csak most derült ki igazán, hogy a bekerülésekor 20 éves fiatalember mennyire élvezte a nővérek között töltött napokat, amelyeknek végül a főnővér erélyes parancsa vetett véget.

A költő nem szerette volna, ha a nővérekhez fűződő gyengéd kapcsolatáról szóló versek még életében nyilvánosságra kerülnek, mert azok megrendítették volna a menyasszonyát.

"Ezek a költemények nagyon sok embert meglepnek majd bujaságukkal és erotikusságukkal. Nem a szokásos Juan Ramon" - jegyezte meg az eddig ismeretlen verseket kiadó José Antonio Expósio.

A részletek homályban maradtak

A Szerelem könyve 25 eddig ismeretlen verset tartalmaz, és az El Pais című lap beszámolója szerint dühös levelek megírására sarkallta a Szent Rózsafüzér rendet. Az ok egyértelmű: Juan Ramon Jiménez a rend három apácáját csábította el, vagy - naiv olvasatban - legalábbis fantáziált erről.

José Antinio Expósio elismerte, hogy nehéz megállapítani, hol találkozik a valóság és a fantázia, és milyen volt valójában a költő és az apácák kapcsolata. Ugyanakkor tény, hogy a fiatalkori haláltól betegesen rettegő Juan Ramón Jiméneznek egy franciaországi klinikáról például azért kellett távoznia, mert elcsábította az igazgató feleségét.

Az irodalmi Nobel-díjjal 1956-ban kitüntetett költő 1913-ban ugyan sajtó alá rendezte erotikus verseit, ám visszavonta azokat, miután leendő feleségének nem tetszettek korábbi, jóval szelídebb költeményei; továbbá figyelembe vette édesanyja konzervatív ízlését is.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×