eur:
395.23
usd:
356.28
bux:
72487.14
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Mi az: négy lába van, és olyan intelligens, mint egy 14 hónapos gyerek?

A kutyák olyan intelligensek, mint egy 14 hónapos gyermek - derült ki a legfrissebb kutatásokból. A szakértőket is meglepte, hogy az ember legjobb barátja ugyanolyan mértékben képes a fejlett gondolkodásra, mint a kisgyerekek.

Osztrák kutatók jutottak arra a megállapításra, hogy régóta alulbecsüljük a kutyákat. Azt vizsgálták, hogyan utánozzák a kisgyerekek és a kutyák a felnőttek viselkedését.

A gyerekeknek megmutatták, hogy amikor az anyjuk tele kézzel jött be a szobába, a fejével kapcsolta fel a villanyt.

A kicsik ennek ellenére inkább a kezükkel kapcsolták fel a villanyt - nem utánozták a felnőttet. Vagyis rájöttek, hogy az anyjuk csak azért használta a fejét, mert a keze tele volt.

Ugyanezt a kísérletet végezték el a kutyákkal is. Mivel tudták, hogy a kutyák általában az orrukat használják, egy border collie nőstény beidomítottak arra, hogy a mancsával kapcsolja fel a villanyt.

Tudományát be kellett mutatnia két különválasztott kutyacsoportnak. Az első csoport előtt labdával a szájában kapcsolta fel a villanyt, a másik előtt labda nélkül.

A harmadik kísérleti kutyacsoport előtt nem tartott bemutatót. Ezek a kutyák a várakozásoknak megfelelően a szájukkal kapcsolták fel a villanyt.

A labdanélküli bemutatót figyelő kutyák 83 százaléka lemásolta Guinness-t. A labdás bemutató "nézőinek" 80 százaléka viszont az orrát használta - mert rájött, hogy Guinness-nek másra kellett az orra, holott ez a legmegfelelőbb testrész a villany felkapcsolására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Elhullottak a Leopard tankok Ukrajnában – Mi lesz így a német harckocsi-legendával?

Elhullottak a Leopard tankok Ukrajnában – Mi lesz így a német harckocsi-legendával?

A minap bejárta a nemzetközi sajtót egy hír, mely szerint az Ukrajnának leszállított Leopard 2-es harckocsik igencsak nagy része elveszett az orosz haderővel folytatott harcok során. Van olyan altípus, ahol a veszteségráta még a 70%-ot is eléri. Mit jelent ez a híres német harcjármű-család jövője kapcsán? Tényleg vége a harckocsik korának?  Netán kiderült most, hogy az egész Leopard-széria valójában egy túlsztárolt acélteknő? Nézzük meg, mi van a számok mögött.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×