eur:
395.32
usd:
356.65
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Nagy armada várja a mérges medúzák invázióját

A strandolókra veszélyes medúzák inváziójától tartó spanyol hatóságok felkérték a hajótulajdonosokat és búvárokat, hogy figyeljék az állatok mozgását, és riasszák őket, ha túl közel érnek a partokhoz.

Spanyol tudósok attól tartanak, hogy idén is nagy tömegben vándorolnak a medúzák a part közelébe, részben a csalánozók természetes ellenségei, például a vörös tonhal túlhalászása miatt.

A medúzákat a partközeli tenger melegebb vize is vonzza, és bár az idei tavasz Spanyolországban csapadékosabb volt az átlagnál, így is viszonylag kevés hűvös vizet szállítanak a folyók a tengerekbe.

A problémát kénytelenek komolyan venni a turisztikai bevételektől nagyban függő Spanyolországban, tavaly augusztusban például egyetlen nap alatt 400 fürdőzőt kellett ellátni, akiket egy malagai strandon csíptek meg a medúzák.

A megfigyelő flotilla felállításának ötlete a spanyol tudományos intézet egyik professzorától származik. Josep Maria Gili szerint, ha sikerül időben észlelni a partok felé tartó medúzarajokat, még időben elfoghatják vagy elpusztíthatják azokat.

A tudósok mérlegelik annak lehetőségét is, hogy minden eszközzel segítsék a teknősök szaporodását, a hüllők ugyanis nagy mennyiségben és előszeretettel fogyasztják a medúzákat.

Reményeik szerint ez öt-tíz éven belül érzékelhető eredményeket hozhat, ennek érdekében fontolóra veszik a világ más részéről származó teknősfajok bevetését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Elveszíthetik az ukránok az utóbbi hónapok legnagyobb sikerét, harmadik ország hajójára lőtt Moszkva - Háborús híreink pénteken

Elveszíthetik az ukránok az utóbbi hónapok legnagyobb sikerét, harmadik ország hajójára lőtt Moszkva - Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×