eur:
395.34
usd:
356.61
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Eltiltották a futástól az ötéves maratonistát

Rendőrök akadályoztak meg egy ötéves indiai fiút abban, hogy nekivágjon egy 500 kilométeres gyaloglásnak. Budhia Singh arról ismert, hogy ő a legfiatalabb a világon, aki lefutotta a maratoni távot.

Orissa szövetségi állam hatóságai azért állták el a fiú útját, mert egy kormányhatározat a fiú tavalyi, 65 kilométeres futását kínzásnak minősítette.

A fiú egy tíznapos, 500 kilométeres gyalogláson vett volna részt, amelynek résztvevői Orissa állam fővárosából Kalkuttába tartanak. Amikor a rendőrök elállták Budhia Singh útját, a fiú támogatói transzparenseket bontottak, és ülősztrájkba kezdtek.

Birench Das, a "maraton fiú" mostoha apja, egyben edzője elmondta: megfellebbezi a kormányhatározatot.

Budhia Singh akkor vált még a korábbinál is ismertebbé, amikor májusban megszakítás nélkül, 7 óra 2 perc alatt futott le 65 kilométert.

Vitathatatlan tehetség

A kisfiút kezdetben "mini Forest Gumpnak", India következő sportcsillagának kiáltották ki, és televíziós reklámokban szerepelt. Később azonban gyermekvédők tiltakoztak, az őt alaposan megvizsgáló orvosok pedig közölték: Budhia Singh alultáplált, vérszegény és elégtelen a keringése.

Az ugyanakkor tény, hogy a fiúnak különleges tehetsége van a futáshoz. Pedig egy nyomornegyedbe született, anyja - miután meghalt a férje, és nem tudta őt ellátni - eladta egy utcai árusnak.

Egy történet szerint az árus, aki a mostohaapja és dzsúdó oktatója is lett, megbüntette, amikor rosszalkodott egy edzésen. A fiú elkezdett futni, miközben Biranchi Das elment dolgozni. Amikor öt órával később visszatért, Budhia Singh még mindig rótta a köröket.

A mostoha apa azt szeretné, ha fia szerepelne a 2016-os olimpián.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×