Infostart.hu
eur:
384.44
usd:
327.16
bux:
109506.37
2025. december 15. hétfő Valér

A tévés főzőműsorok veszélyes példát mutatnak

Szinte mindenki ismeri, sokan mégsem tartják be a higiéniai előírásokat főzés közben. Sok esetben a televíziós főzőműsorok is rossz példát mutatnak - derült ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatójának szavaiból.

Szeitzné Szabó Mária az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte azokat az alapvető biztonsági szabályokat, amelyek segítségével otthon biztonságosan lehet ételt készíteni.

Az első szabály, hogy tartsunk mindent tisztán, különösen a kezünket; mossunk kezet, mielőtt elkezdjük az ételt készíteni, vagy amikor az egyik nyersanyag elkészítéséről áttérünk a másikra, vagy a készétellel való foglalkozásra - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az élelmiszer-biztonsági hivatal főigazgatója szomorúnak nevezte, hogy a tévés főzőműsorokban sem ez történik, ékszeres kézzel dolgoznak, vagy éppen belenyalnak a félkész ételbe. A hivatal a közeljövőben készít egy bemutatót, amely ezekre a hibákra, veszélyekre felhívja a figyelmet.

A második szabály az ételek elkülönítése, a nyersanyagot a készételtől szigorúan el kell határolni, az elkészítésnél használt edényeket és más eszközöket is. Minden nyers ételben lehetnek baktériumok, ezért például a nyers fasírtos villával senki ne szúrjon bele a kész fasírtba.

Hűtéstől a melegítésig

A harmadik fontos tényező a hűtés. A boltban a hűtött terméket vegyük meg utoljára, és utána egyből menjünk haza, minél hamarabb tegyük be a hűtőbe. Érdemes hűtőhőmérőt venni, mert sokszor túl meleg van a hűtőkben, holott nem szabadna öt foknál magasabb hőmérsékletnek lennie - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária.

A szakember azt tanácsolta, hogy senki se vegyen olyan mirelit terméket, amelynek zacskójában jégdarabok vannak, mert az azt jelenti, hogy egyszer már felengedett, ami erősen rontja az étel minőségét.

A negyedik szabály a megfelelő forralás, sütés, főzés. A magas hő hatására a baktériumok elpusztulnak. A megmaradt ételt mindig át kell forrósítani, a mikrohullámú sütőben is, hogy a hő teljesen átjárja az ételt.

Az ötödik tényező az idő. Az elkészített élelmiszert nem szabad túl sokáig takargatni, a maradékot pedig a lehető leggyorsabban le kell hűteni, és betenni a hűtőbe - tette hozzá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV: új kedvezmények, új menetrend – minden, amit tudni kell

MÁV: új kedvezmények, új menetrend – minden, amit tudni kell

Életbe lépett a MÁV-csoport 2025/2026-os menetrendje, december közepétől vásárolható az éves ország- és vármegyebérlet az új MÁVPlusz alkalmazásban, az applikáción keresztül péntektől mindenki számára elérhető a 15 százalékos okoskedvezmény a jegyekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.16. kedd, 18:00
Ürge-Vorsatz Diána
fizikus, egyetemi professzor, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke
Eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Rossz hangulatban indult a hét az ázsiai tőzsdéken, Európában azonban felpattanás jött. Idehaza is jó volt kezdetben a hangulat, különösen a Richter teljesített jól a reggeli bejelentést követően, a nap második felére azonban elfogyott a magyar piac lendülete. Az USA-ban iránykereséssel indult a kereskedés, majd kisebb lefordulás következett. Az amerikai kormányzati leállás után több kulcsfontosságú adat is érkezik majd a hét során, így lesznek nagy elmozdulások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 13. 20:29
×
×
×
×