eur:
392.53
usd:
354.91
bux:
72689.21
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

Quaestor-ügy: "világszínvonalú" nyomozás és 8 éves tárgyalássorozat után hoztak ítéletet

A Fővárosi Törvényszék hétfői ítéletében 13 év fegyházbüntetésre ítélte a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottját.

A Fővárosi Törvényszék 2024. szeptember 2-án első fokon ítéletet hirdetett abban a büntetőügyben, amelyben a Quaestor Értékpapír Zrt. vezetőjét és társait többek között 242 rendbeli társtettesként, bűnszervezetben, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolta az ügyészség. A több mint 8 éve tartó tárgyalássorozat végén a törvényszék 10 vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet.

A bíróság többek között 7 rendbeli sikkasztás és 396 rendbeli (így egyes esetben bűnszervezetben, társtettesként, vagy részben folytatólagosan elkövetett) csalás bűntette miatt az elsőrendű vádlottat, Tarsoly Csabát – halmazati büntetésül – 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta őt a gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól. Elrendelte továbbá az őrizetbe vételét legfeljebb 72 órára.

Tarsoly Csaba Istvánt tíz évre a közügyektől is eltiltották, továbbá elrendelték az őrizetbe vételét legfeljebb 72 órára. A többi 10 vádlott közül a másod- és negyedrendű vádlott kivételével mindenkire büntetést szabtak ki. Négyen súlyosabb ítéletként 5-6 év fegyházbüntetést és 7-8 éves közügyektől való eltiltást kaptak, két vádlottat 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítéltek, és 5 évig nem végezhetnek könyvelői tevékenységet.

A legsúlyosabb ítéletet, 16 év fegyházbüntetést a harmadrendű vádlott kapta, őt szintén őrizetbe vették 72 órára.

Két vádlottat felmentettek az ellenük emelt vádak alól.

A büntetőeljárás során eddig felmerült összesen 247 442 093 forint bűnügyi költséget a bűnösnek kimondott vádlottak különböző mértékben kötelesek az állam javára megfizetni – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Indoklásában a bíró a rendkívül szerteágazó ügy nyomozását világszínvonalúnak nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vádlottak igyekeztek tervszerűen minden szakértőt kizáratni az eljárásból, akadályozva annak lezárását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Európai Bizottság: nem ússza meg a gigabüntetést a magyar kormány

Európai Bizottság: nem ússza meg a gigabüntetést a magyar kormány

Az elmúlt napokban a magyar kormány bejelentette, hogy az Európai Bizottság jelentős összeggel tartozik Magyarországnak a határvédelmi költségek megtérítése céljából, amelyeket az ország az elmúlt évtized során a saját költségvetéséből fedezett. A magyar fél szerint az Európai Bizottság körülbelül 2 milliárd euróval tartozik az országnak, így nem hajlandó kifizetni a kötelezettségszegési eljárásban, majd az erről Európai Unió Bírósága által hozott ítélet szerint megtérítendő 200 millió eurós bírságát. Az Európai Bizottság jelezte, megalapozatlannak tartják a magyar kormány követelését, a gigabírságot pedig késedelmi tételekkel együtt hajtják be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×