eur:
393.51
usd:
360.25
bux:
72033.93
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Pixabay

Két villanyszerelő miatt áramütést szenvedett egy férfi - vádemelés

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 57 éves és egy 52 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, akik villanyszerelőként foglalkozásuk több szabályát megszegték, és ezzel összefüggésben áramütést szenvedett egy szintén gyulai férfi.

A sértett férfi és felesége gyulai családi házukban az áramhálózat bővítését igényelte meg az áramszolgáltatótól. "A hálózatbővítéshez szükség volt a mérőhely szabványnak való megfeleltetésére, amely munkálatok elvégzésével az áramszolgáltató egy vállalkozót bízott meg, aki kiadta a munkát a két terheltnek, mint alvállalkozóknak" - írta a Békés Vármegyei Főügyészség.

A két férfi a munkálatokat 2022. november 24-én végezte el, ennek során a régi csatlakozóvezetéket levágták az utcai villanyoszlopról, és annak a helyére új csatlakozóvezetéket helyeztek fel, majd elvégezték a mérőhely szabványosítását is.

Mivel azonban a munkavégzés közben az időjárási viszonyok rosszra fordultak, elhatározták, hogy az utcai villanyoszlopról már levágott, azonban a ház tetőszerkezetén található kiállásról még el nem távolított csatlakozóvezetéket már nem bontják el.

Ezt követően a helyszínről úgy távoztak, hogy az ingatlan udvarán hagyták az utcai villanyoszlopról levágott csatlakozóvezetéket oly módon, hogy az a lakóház tetőszerkezetén található kiállásról lógott le az ingatlan udvarára. Amikor a ház tulajdonosa a villanyszerelők távozása után a lakóház tetőszerkezetéről az udvarra lógó csatlakozóvezetéket össze kívánta tekerni, hozzáért a vezeték szabadon álló végéhez és áramütést szenvedett. A lakóházban és annak udvarán ekkor további három ember tartózkodott, többek között egy négy és fél éves kisgyermek is - tették hozzá.

Az ügyészség hangsúlyozta,

"a terheltek foglalkozási szabályszegéseikkel az ingatlanban tartózkodók egészségét, illetve testi épségét közvetlen veszélynek tették ki,

a cselekményükkel közvetlen ok-okozati összefüggésben következett be az ingatlan területén az áramütéssel járó baleset, amely során a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett".

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától és kötelezze őket a nyomozás során felmerült 850 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.

Visszaváltási rendszer: alapvető változásokat kérnek a kereskedők

A kereskedők szerint több változtatás is kellene ahhoz, hogy jól működjön a július elsején elindult visszaváltási rendszer. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy problémás a betétdíjak elszámolása a MOHU és a kereskedők között, illetve a kisebb boltokba telepített automaták sokszor nem működnek, aminek típushiba lehet a hátterében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

A hét elején ismét lendületre kapott az ukrán hadsereg kurszki offenzívája: az orosz ellentámadás nem tudta stabilizálni a helyzetet. Harcokat jelentettek Giri, Balsoja Szoldackoje és Kromszkije Buki térségéből is, orosz források szerint Ukrajna 28 települést foglalt eddig el. Közben arról is jöttek hírek, hogy az offenzíva elején elfoglalt települések védelmét elkezdte megerősíteni az ukrán haderő, ami azt jelentheti, hogy hosszútávú megszállásra rendezkednek be Kurszk megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×