eur:
397.23
usd:
363.55
bux:
70686.51
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Padlocked credit card of keyboard
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Hatmillió forintjába került, mire rájött, hogy átverték

Egy férfi online ismeretség után utalt pénzt kórházi költségekre és váltságdíjakra, de végül rájött, hogy csalás áldozata lett.

Az áldozat az interneten ismerkedett meg egy nővel, akivel csak üzenetek formájában tartotta a kapcsolatot. A nő tört magyarsággal írt és kevés személyes információt osztott meg magáról. Azonban napi kapcsolatban voltak, melynek köszönhetően a férfi bizalmába férkőzött - írja a police.hu.

Egy hónap elteltével a nő arról számolt be, hogy megverték, és később egy barátnője vette fel a kapcsolatot a férfival, azt állítva, hogy a nő kómába esett. A barátnő kérésére a férfi jóhiszeműen többször is pénzt utalt az állítólagos kórházi kezelésekre. Később a nő visszatért a beszélgetésbe,

majd azt állította, hogy elrabolták a barátnőjét, és váltságdíjat követelnek érte.

A férfi újabb összegeket utalt, majd a nő azt írta, hogy őt is elrabolták, és további pénzt kért. Ekkor a férfi végül rájött, hogy becsapták, ezért nem utalt többször, hanem feljelentést tett.

A rendőrség ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • A csalások közös pontja jellemzően az, hogy először egy viszonylag alacsony összeg befektetését kérik, amely azonban folyamatosan emelkedhet a sértett fizetési hajlandóságának függvényében.
  • Az elkövetők sokszor hamis cikkeket is közzétesznek az interneten, melyekkel megpróbálják hitelesebbé tenni a kriptovalutás befektetési formákat.
  • A befektetés előtt mindenképpen érdemes internetes kereséssel tájékozódni a szolgáltatásról, hiszen a korábbi károsultak bejegyzései segíthetnek abban, hogy ne Ön váljon a következő sértetté!
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, úgy érdemes gyanúval élni, hiszen ebben az esetben a bankok is ilyen eszközökbe fektetnének be!
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre, illetve teszik közzé!
  • Amennyiben a szolgáltató további pénzt kér azért, hogy a már befektetett összeget visszautalja, semmiképpen se teljesítsen további kifizetéseket, hanem jelezze ezt az illetékes rendvédelmi szerveknek!
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nemcsak a magyar, az EU-s kiskereskedelem is vergődik

Nemcsak a magyar, az EU-s kiskereskedelem is vergődik

Eltérő tenedenciák látszanak az euróövezet és az EU egészének kiskereskedelmi forgalmában, és az összkép összességében kedvezőtlen. Az első becslések szerint a szezonálisan kiigazított kiskereskedelmi forgalom volumene 2024 júniusában 0,3 százalékkal csökkent az euróövezetben, míg az EU-ban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos csekély mértékű növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×