eur:
394.7
usd:
367.78
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

380 millióval húzta le ügyfeleit egy jogász, nyolc év börtönt is kaphat

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt emeltek vádat egy jogász ellen, aki ellopta ügyfeleitől a bedőlt hiteleik rendezésére átvett összegeket.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a magát internetes oldalakon hirdető, jogász végzettségű kecskeméti férfi felfüggesztett börtönbüntetések próbaideje alatt – 2017 és 2023 nyara között – a Magyar Nemzeti Bank engedélye nélkül ügyfelei számára pénzügyi szolgáltatást végzett. Ez idő alatt több mint háromezer ügyfélnek tett ígéretet arra, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként jár el a bankoknál, amelyért egyösszegű díjazás mellett sikerdíjra is igényt tartott.

A vádlott a hozzá forduló és őt megbízó adósoktól a tartozásuk rendezése céljából több esetben pénzt is átvett. Az ügyfelektől készpénzben kapott vagy bankszámlára átutalt összegeket azonban a férfi nem az adósságok rendezésére, hanem saját maga, illetve a cégei által felhalmozott tartozások kiegyenlítésére fordította vagy elköltötte. Azért, hogy cselekményét leplezze, hamis banki átutalási bizonylatokkal és szerződésekkel próbálta igazolni a sértettek felé, hogy pénzüket a célnak megfelelően használta fel.

A főügyészség közleménye szerint

a jogász négy év alatt 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg.

A férfinak felelnie kell amiatt is, hogy 2023 augusztusában a cége bankszámláját átengedte egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak, aki a bűnös úton megszerzett pénzt a vádlott bankszámlájára utaltatta. A vádlott az első alkalommal jóváírt csaknem négymillió forintot készpénzben felvette és átadta megbízójának. A számlájára ezután érkezett hétmillió forinttal azonban nem számolt el az ismeretlen bűntársa felé.

A vádlott felhalmozott tartozásai miatt, a folyamatosan érkező sértetti panaszok nyomására feljelentette magát a rendőrségen. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza a férfival szemben azzal, hogy korábbi büntetését is utólag végre kell hajtani. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy nyolc év börtönt kértek a jogászra az előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Nem mi leszünk az egyetlenek, akik fújják ebben az együttműködésben a passzátszelet, de mint alapító a Fidesz–KDNP biztos, hogy megkerülhetetlen szereplője lesz az együttműködésnek – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke a vasárnap bejelentett kezdeményezésről. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a nemzeti konzervatív pártok együóttmáködési esélyéről, a közös fellépés esélyéről és egy páneurópai párt felépítésének a lehetőségéről is.

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×