eur:
386.92
usd:
355.56
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Female with manicured nails handcuffed.
Nyitókép: jonathanparry/Getty Images

Újabb gyanúsítottai vannak a gyógycipős csalássorozatnak

Eddig orvosokat, asszisztenseket, illetve cégvezetőket és alkalmazottakat gyanúsítottak meg a nyomozók azzal, hogy összességében 3,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

Most hat olyan nőt fogtak el a rendőrök, akik mindegyike valamilyen szociális intézmény vezetője vagy dolgozója volt az elkövetéskor - írja a police.hu. Azzal gyanúsíítják őket, hogy pénzért, illetve ellenszolgáltatásért cserébe kiadták az általuk vezetett otthonok lakóinak az adatait. Mindezt azért, hogy azokat felhasználva a velük kapcsolatban álló cégek jogosulatlanul állami támogatáshoz juthassanak.

A KR NNI Életvédelmi Osztály nyomozói tavaly kezdtek el vizsgálódni azzal a három céggel kapcsolatban, amelyek gyógyászati segédeszközök után állami támogatásokat igényeltek vissza jogosulatlanul. Ezek a cégek egy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmével, valamint idősek és fogyatékosok ellátásával foglalkozó kft. vezetőjétől kapták meg a vényeket.

A nőnek két ortopéd orvos adott biankó recepteket, majd azokra az asszisztens írta rá a nő által mondott termékeket. 2020 és 2022 között a három cég ezzel a módszerrel összesen 400 millió forinttal károsította meg a költségvetést. Mind a kiskereskedelmi cég, mind annak vezetője, de még az asszisztens is több millió forintra tett szert azzal, hogy ebben közreműködött. A két orvost, a négy cégvezetőt, valamint az asszisztenst tavaly ősszel fogtuk el összehangolt akció keretében.

A nyomozók az elmúlt hónapokban tovább göngyölítették az ügyet, és kiderítették, hogy a kft. ügyvezetője hat szociális intézménnyel tartotta a kapcsolatot, és az otthonok lakóinak az adatait íratta fel a vényekre. Az intézetek között volt Pest, Heves, Komárom-Esztergom, illetve Borosod-Abaúj-Zemplén vármegyei is. A nő négy létesítményvezetőtől, egy otthonban dolgozó betegápolótól, illetve egy intézet főnővérétől szerezte be a gondozottak adatait. Volt, akinek cserébe mindössze 30 000 forintot adott ezért, de akadt olyan is, akinek havonta utalt, két év alatt összesen közel 2,5 millió forintot.

A szociális intézmények alkalmazottai különböző formában ugyan, de mindannyian elfogadták a részükre felajánlott összegeket.

Volt, aki ezt az otthonra fordította: cserepes virágokat vett, vagy abból finanszírozta a karácsonyi rendezvényüket. Mind a hat nőnek vesztegetés és személyes adattal visszaélés miatt kell felelnie. Május 7-én fogták el, állították elő, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

A gyógycipős csalásnak jelenleg 70 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott, 5 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Sok magyar csúszhat lejjebb, ahogy a fejlődés utat tör magának

Sok magyar csúszhat lejjebb, ahogy a fejlődés utat tör magának

A digitalizáció jelentősen javíthat a versenyképességen, de fokozhatja a digitális kompetenciákkal nem rendelkező csoportok – főként akik jelenleg a feldolgozó iparban dolgoznak – lemaradását. Magyarországon az jelenthet problémát, hogy pont azokban a munkakörökben foglalkoztatják a legtöbb embert, amelyek a leghamarabb szűnnek meg, ha a digitalizáció beindul. Az egész EU-ban a felnőttképzési rendszerek és a közszolgáltatások átalakítására lesz szükség, hogy a technológiai fejlődés ne növelje a társadalmi egyenlőtlenséget – írják legújabb elemzésükben a Centre for European Political Studies (CEPS) szakértői.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×