eur:
385.77
usd:
354.87
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Judge gavel in background lawyer signs documents. Judge profession concept
Nyitókép: megaflopp/Getty Images

Súlyosabb büntetések kiszabását kezdeményezi az ügyészség a Fenyő-ügyben

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészszég benyújtotta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának a Fenyő-gyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítélet elleni fellebbezését.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség Gyárfás Tamás esetében hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, míg társánál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta - derül ki az ügyészségi közleményből.

Mint ismert, a Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat Gyárfás Tamással, valamint Portik Tamással szemben az ismert médiavállalkozó, Fenyő János megölése miatt folytatott büntetőügyben.

Az ítéleti szerint Gyárfásnak elmérgesedett a viszonya a konkurens médiavállalkozó sértettel, ezért elhatározta, hogy megöleti. Ennek érdekében megállapodott Portik Tamással, akinek a felbujtására egy szlovák állampolgárságú férfi Budapesten, 1998. február 11-én a gépkocsijában várakozó sértettet lelőtte.

A Fővárosi Törvényszék 2024. február 8. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével Gyárfás Tamást bűnösnek mondta ki bűnsegédként, míg a többszörösen büntetett Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében. A bíróság a médiavállalkozót 7 év szabadságvesztésre, társát életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy 20 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész Gyárfás felbujtói minőségének megállapításáért, továbbá mindkét terhelttel szemben a büntetések súlyosításáért fellebbezett. Gyárfás Tamás esetében hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, míg társánál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta.

Gyárfás és védője felmentésért, míg Portik és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után a törvényszék elutasította az ügyészség Gyárfás Tamás letartóztatására irányuló indítványát.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott mostani indítványával az ügyészi fellebbezést mindkét elkövetőnél fenntartotta, egyben indítványozta Gyárfás Tamás letartóztatásának elrendelését az ítélőtábla ügydöntő határozatának kihirdetéséig.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×