eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Egy nemzetközi banda milliókat csalt ki adathalász módszerekkel

A BRFK gazdasági nyomozói által felszámolt, online csalásokra szakosodott csoport több tucat embertől csalt ki 17 millió forintot

Ez idáig 84 sértettet azonosítottak, és kötötték a sérelmükre elkövetett online csalásokat a BRFK gazdasági nyomozói ahhoz a csoporthoz, melynek három grúz állampolgárságú tagját már 2023 szeptemberében azonosították és elfogták - írja a police.hu.

Az elkövetők adathalász módszerrel, ugyanazt a sémát követve verték át az embereket. A sértettek az interneten hirdettek eladásra különböző termékeket, melyekre az egyik csaló vevőként jelentkezett. A gyanútlan eladónak az elkövető üzenetben küldött egy linket, és azt állította, hogy a linken található oldalon az eladó megadhat minden szükséges adatot ahhoz, hogy az állítólagos vásárló ki tudja fizetni a termék árát és a szállítási költségét.

A link azonban egy adathalász oldalra vezetett, ahol az eladónak minden bankkártyaadatát meg kellett adnia, beleérte a 4 jegyű PIN-kódot is;

aki pedig ezt megtette, az felfedte az összes szükséges bankkártyaadatot, amivel a csalók regisztrálni tudták a sértett bankkártyáját egy e-pénztárca-szolgáltatónál. Az állítólagos vásárló ezt követően azt állította, hogy az eladó kapni fog e-mailben vagy SMS-ben egy 6 jegyű kódot, amivel a szállítást és a fizetést véglegesíteni lehet, azonban a 6 jegyű biztonsági kód az e-pénztárca-regisztráció véglegesítéséhez kellett az elkövetőnek. Miután létrehoztak a sértett bankkártyaadataival egy digitális e-pénztárcát, a virtuális kártyával „okos-ATM-automatáknál” pénzt vettek fel.

Az okos-ATM-nél már nem szükséges magunknál tartani fizikailag a bankkártyánkat, ugyanis az okostelefonok, a tabletek és az okosórák számára elérhető gyors és biztonságos, vezeték nélküli adatcserével és e-pénztárca-szolgáltatást nyújtó alkalmazásokkal könnyedén regisztrálhatjuk a bankkártyánkat egy virtuális pénztárcába. A kártya hozzáadását követően telefonunkkal is fizethetünk, vagy vehetünk fel pénzt az egyre elterjedtebb okos-bankautomatákból.

Az elkövetők az adathalász módszerrel megszerzett banki adatokkal és a regisztrált e-pénztárcákkal így teljeskörűen használni tudták a sértettek bankkártyáit online fizetésre és pénzfelvételre.

Az eljárás során a nyomozók azonosították azt a három grúz állampolgárt,

akik ismeretlen társuktól kapták meg a sértettek banki adatait, és regisztráltak az egyik e-pénztárca-szolgáltatóhoz, valamint vettek fel pénzt okos-ATM-ből. Közülük egy 31 éves és egy 34 éves férfin 2023. szeptember 6-án ütöttek rajta egy fővárosi étterem teraszán, a harmadik feltételezett elkövető társai elfogásakor már letartóztatásban volt embercsempészés miatt.

A nyomozók mobiltelefonokat és SIM-kártyákat foglaltak le tőlük, valamint közel 2 millió forintot és egy Mercedes gépkocsit is lefoglaltak vagyonvisszaszerzés céljából. A gyanúsítottak közül két férfi azóta is letartóztatásban van, harmadik társuk pedig börtönbüntetését tölti az embercsempészés ügyében kiszabott ítélet alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×