eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Nyitókép: OJO Images/Getty Images

Súlyos sérülést okozott egy magyar síelő, most bíróságon felel érte – videó

Súlyos sérüléshez vezetett a magyar síelő gondatlansága.

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfivel szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban – olvasható a Heves Megyei Főügyészség közleményében.

A vádirat szerint a férfi 2019 márciusában Tátralomnicon síelt, a Magas-Tátrában, ahol az ottani síközpont pályáin sportolt. Egyik lesiklása során ki kellett kerülnie két, a pályán álló embert, ennek érdekében irányt váltott, ám a manővereit rosszul tervezte meg, mivel nem vette figyelembe, hogy egy másik pálya irányából egyenes vonalú, egyenletes mozgással érkezik feléje egy másik síelő, aki így elkerülhetetlenül keresztezte a vádlott nyomvonalát.

Erre úgy került sor, hogy a szlovák állampolgárságú nő átsiklott a vádlott síléceinek végén, majd az ebből adódó hirtelen lassulás folytán elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott betartja a síelőkre vonatkozó, a Magas-Tátrában érvényes – a sípályákon való viselkedés szabályait tartalmazó – Fehér kódex 2. és 3. pontjában megfogalmazott, részben a síelés irányát megszabó előírásokat, amik azt is rögzítik, hogy

minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, valamint a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét.

A férfi nem tanúsította a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, gondatlansága pedig súlyos sérüléshez vezetett. A járási ügyészség erre az okozati láncolatra figyelemmel gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja az elkövetőt.

Vádiratában az ügyészség – tárgyalás tartása esetén – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismeri a bűnösségét, úgy a bíróság büntetés helyett intézkedéssel 1 év 3 hónap időtartamban bocsássa őt próbára.

Címlapról ajánljuk
Nem nagyon reménykedhetünk enyhülésben, egyre durvább hőhullámok jönnek

Nem nagyon reménykedhetünk enyhülésben, egyre durvább hőhullámok jönnek

Egyre hosszabb hőhullámokra és egyre magasabb hőmérsékleti értékekre kell készülnünk a következő évtizedekben – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Kovács Erik hozzátette: ha nem következik be kedvező változás a klímapolitikában, 2050-2060 után akár 45-47 fok is lehet nyaranta az Alföldön.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 3. 07:40
×
×
×
×