eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Kínából rendelte az Elf Bart a házaspár, 45 millió forintos kárt okoztak

18 ezer darabot rendeltek, az egyik átvételkor elkapták őket.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege vádat emelt egy fiatal házaspárral szemben, akik a hazai piacon illegális, Elf Bar néven ismert elektromos dohánytermékkel kereskedtek Budapesten, és e célból több mint 18 ezer darab terméket rendeltek Kínából. Az állami költségvetésnek okozott vagyoni hátrány több mint 45 millió Ft – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak 2022. év elején elhatározták, hogy a magyarországi forgalomban legálisan nem kapható, Elf Bar néven ismert, a fiatalok körében is népszerű, új típusú eldobható elektromos cigaretta kereskedelmével foglalkoznak Budapesten, és ezáltal jogtalan haszonra tesznek szert.

Ennek érdekében a vádlottak az egyik népszerű közösségi oldalon létrehoztak egy profilt, ahol az illegális termékeket kínálták eladásra. Az internetes profilt elsősorban a nő kezelte, ő egyeztetett a hirdetésre jelentkező vásárlókkal, ennek során tájékoztatta őket a megrendelhető termékek fajtáiról, az árról, és az átvételi lehetőségekről. Az átadás kapcsán már rendszerint telefonon egyeztettek a vevőkkel. Akik kisebb mennyiségben vásároltak a termékből, azokat a házaspár jellemzően a IX. kerületi lakásukban szolgálta ki,

akik nagyobb mennyiséget rendeltek, azok Budapesten belül máshova is kérhették a termékek kiszállítását.

A vádlottak az illegális dohányterméket külföldről szerezték be. A vételárat a nő nevén vezetett folyószámláról utalták el, a vásárlások összegét pedig készpénzbefizetéssekkel fedezték. A férfi nevére 2022. május 10. napját megelőzően, majd ezt követően 2022. május 10-én, május 24-én, valamint május 25-én, mindösszesen több mint 18 ezer darab Elf Bar termék érkezett Kínából. Az utolsó átvétel alkalmával a vádlottat az adónyomozók tetten érték és elfogták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) videója az elfogásról:

A vonatkozó jogszabályok értelmében az Elf Bar dohánygyártmánynak minősül, amely csak zárjeggyel ellátva lenne belföldön értékesíthető, ezáltal jövedéki adó köteles termék. A vádlottak a termékek illegális forgalomba hozatalával az állami költségvetésnek összesen több mint 45 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak, illetve az értékesítés révén az elfogásukig legalább 170 ezer Ft-tal gazdagodtak.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege a házaspárral szemben üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást is indítványoz.

A NAV fönt linkelt cikkében azt írja, az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×