eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Felfüggesztettet kapott egy rendőrökre támadó Kossuth téri tüntető

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy férfit.

Az ítélet szerint a terhelt 2018. december 12-én részt vett egy Kossuth téri tüntetésen, ahol megbontotta az Ország Karácsonyfáját körülvevő szánkósort és az egyik szánkót – később pedig egy hulladéktárolót is – a Parlament épületét biztosító rendőrsorfal elé vitt. Itt többek között kukazsákokat és sörösdobozt dobott a rendőrök mögé, majd ismeretlenül maradt társaival megpróbálta áttörni a sorfalat.

Az éjjeli órákban a tüntetés többi résztvevőjével együtt megpróbáltak padokat felgyújtani, majd ennek meghiúsulását követően a vádlott az úttestre húzott egy – behajtani tilos – közlekedési jelzőtáblával felszerelt oszlopot, amelyet más tárgyakkal együtt ismeretlenek meggyújtottak. Az égő kupac tetejére a vádlott egy kukát helyezett, amit később kiemelt a tűzből és a helyszínre érkező rendőrök felé rúgott. A terhelt ezután az egyik környező utcában felborított 4 darab közösségi kerékpárt és egy asztalt is.

A keddi előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét, és egyúttal lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság a vádlott bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le. A perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, beismerését, valamint az időmúlást. Súlyosító körülmény volt azonban a kitartó elkövetés, továbbá az, hogy a vádlott a cselekményével megzavarta a békés tüntetés rendjét.

Az ítélet jogerős – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

(A nyitóképen: Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×