eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: police.hu

Félmilliárd forint értékű drog a nagy razzia mérlege

Az országos akcióban 304 főt fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként.

Mintegy félmilliárd forint értékű drogot foglalt le a rendőrség a kábítószerekkel és gyógyszerhamisítással kapcsolatos kéthetes, összehangolt országos bűnügyi akciósorozat alatt - számoltak be rendőri vezetők.

Fülöpné Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense várakozáson felüli eredménynek nevezte, hogy szeptember utolsó két hetében 321 kilogrammnyi kábítószert, köztük 140 kiló kannabiszt, 9 kiló amfetamint foglaltak le. Hozzátette: az akcióban 1339 rendőr vett részt, 213 büntetőeljárás indult, amelyben 304 embert gyanúsítottak meg, közülük 55-öt a bíróság letartóztatott. A kábítószerek mellett anabolikus szteroidot is találtak Szabolcs-Szatmár-Beregben, 10 millió forint összértékben. A gyanúsítottaktól 80 millió forintnyi készpénzt és 92 millió forint összértékben gépkocsikat is lefoglaltak.

Az akció méretét érzékeltetve azt hangsúlyozta: miközben évente mintegy 400 azonnali véleményt kér a rendőrség a toxikológus és vegyész szakértőktől, csak ebben a két hétben 52-t kért annak érdekében, hogy minél hamarabb letartóztatásba kerülhessenek a gyanúsítottak.

Szeptember utolsó három napján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is bekapcsolódott az akcióba, a déli és az ukrán határszakaszon és a reptéri postaforgalomban figyelte a kábítószerforgalmat - ismertette a főreferens. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a reptéren kisebb mennyiségű drogot találtak is.

Pál Adrián, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese a kéthetes akció legnagyobb kábítószerfogását emelte ki. Az akció utolsó napján kaptak információt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól, hogy egy óbudai teremgarázsban álló autóban nagyobb mennyiségű drog lehet. A rendőrök a garázshoz tartozó lakásban öt bosnyák és horvát állampolgárt találtak, egy nőt, két férfit, valamint két kiskorút. Utóbbiakat később gyermekvédelmi intézetbe vitték. A lakásból és az autóból 90 kilónyi marihuána került elő, 300 millió forint összértékben. Különböző pénznemekben 5,8 millió forintnyi készpénzt foglaltak le, valamint a Mercedest, amelyben a kábítószer volt és egy Lamborginit is, összesen 60 millió forint értékben. Az egyik férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, őt büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, a másik két felnőttet letartóztatta a bíróság.

Fülöpné Csákó Ibolya felidézett egy szabolcsi esetet is: akkor értek tetten egy forgalmazót, amikor épp a vevőnek szúrta be az anabolikus szteroidot. Bács-Kiskun megyében pedig egy olyan kereskedőt sikerült elfogni, aki olyan bódító anyagokat forgalmazott már 2017 óta, amely semmilyen tiltólistán nem szerepel, nem számít pszichoaktív anyagnak és kábítószernek sem. A férfi rendszeresen elküldte egy holland laborba a készítményeit, ahonnan visszaigazolták számára, hogy a szer nem tiltott. Ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított eljárást a rendőrség, elfogásakor pedig olyan új anyagot találtak nála, amelyről még az európai adatbázisban sem szerepel semmi - mondta a főreferens.

Oláh-Paulon László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője arról beszélt, hogy a kéthetes akcióban a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektettek: 281 munkatársuk tartott előadásokat, 38 ezer embert szólítottak meg, közülük 23 ezer diákot 743 iskolában.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×