eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több száz költségvetési csalót keresnek ma Magyarországon

Aki fél miliárd forintnál többre "vágja meg" a magyar államot, akár 10 évre is börtönbe mehet.

Nem kevesebb mint 360 embert keresnek Magyarországon költségvetési csalás miatt, ami bár elsőre soknak tűnhet, ez a bűncselekménytípus nem kizárólag öltönyös emberekhez köthető - írja a Növekedés.hu portál.

A hivatalos rendőrségi adatok szerint ez a szám sokszorosa annak, mint ahány körözés közúti balesetek okozói ellen van kiadva.

Mint a portál írja, néhány napja tartóztatott le például a Tatabányai Járásbíróság hét férfit, akik a gyanú szerint

2017 óta parfümök fiktív exportálásával több mint 3 milliárd forintot csaltak el a költségvetésből,

vagyis ennyivel károsították meg Magyarországot. A módszerük csak első hallásra bonyolult. A bűnszervezet vezetője alapított egy céghálózatot itthoni, valamint Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában bejegyzett gazdasági társaságokból. Mivel az egész a csalásra alakult, a vállalkozásokat strómanok indították. Úgy követték el a költségvetési csalást, hogy a bűnszervezet vezetőjének ügyvezetése alatt álló három társaság parfümöt és táplálék-kiegészítőket exportált, de csak látszólag. A Szlovákiába vitt árut hamis dokumentumokkal visszaszállították Magyarországra. Ezt havonta többször is megismételték, és a három cég nevében 2017 óta folyamatosan és jogosulatlanul visszaigényelték az áfát.

Az ügyészség úgy számol, hogy összesen 3 milliárd 81 millió 635 ezer forint kárt okoztak.

Az áfacsalók nagyobb része „kispályás” bűnöző, általában cigarettacsempész. Ők általában olcsóbban is megússzák, mint a milliárdos csalók. Így járt például az a férfi is, akit a napokban kaptak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala megyei munkatársai. A pénzügyőrök az M70-es autópályán egy kisbuszt ellenőriztek. A csomagtérben adózatlan vízipipadohányt találtak, ezért a járművet a rédicsi vizsgálóépületbe kísérték, ahol a poggyászok közül még több dohány került elő. A hárommillió forintos büntetést az illető a helyszínen kifizette.

Fél milliárd forint feletti csalásért 10 év börtön is kaphat, de akár 2 doboz cigarettáért is járhat 2 év, ha a súlyosító körülmények úgy adják ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×