eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Pixabay

Akaratnyilvánításra képtelen kislánnyal erőszakoskodtak

A törvényszék észak-magyarországi lakásotthonban élő fiatalkorú vádlottak és felnőtt bűntársuk büntetőügyében ítélkezett.

Az elkövetők 2017 augusztusában azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva olyan kiskorú sértettel közösültek, illetve fajtalankodtak, akinek középsúlyos értelmi fogyatékossága miatt a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott.

A vádlottak mindegyike tudta azt, hogy a sértett miért van speciális gyermekotthonban, milyen az ő értelmi képessége és állapota.

A törvényszék a 14, 17 és 18 éves vádlottak fiatal életkorát, értelmi képességét, személyiségét egyaránt gondosan értékelve 3–3 év, 5 év 6 hónap, illetve 8 év börtönbüntetést szabott ki velük szemben. Mellékbüntetésül eltiltotta őket a közügyektől is.

A megyei főügyészség az érdemi döntést tudomásul vette. A nem jogerős ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtábla másodfokú eljárásában az ítélet helybenhagyását indítványozza.

A sértett és a vádlottak a gyermekvédelmi iratok tanúsága szerint rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs – olvasható az Ugyeszseg.hu-n.

A fellebbviteli főügyészség azt hangsúlyozta, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. Más személy védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának szexuális cselekményre történő felhasználása

súlyosan büntetendő cselekmény.

A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, ezért a védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×