eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. Ötszázmillió forintos beruházás keretében csaknem hétszáz hellyel bővítették az intézmény befogadóképességét.
Nyitókép: Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. MTI Fotó: Büki László

Brutális gyilkosság a szombathelyi börtönben (18+)

Halálra kínozta az egyik rabot három elítélt.

Tavaly májusban meghalt egy rab a szombathelyi börtönben. Felmerült a gyanú, hogy társai kínozták halálra, de a részletekre csak idén ősszel derült fény, mikor is elkészült az ügyész vádirata, és a Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tartott.

Mivel ekkor egyik vádlott sem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság november 5-én és 6-án kétnapos tárgyalást tartott B.Zs és két társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata naturálisan részletezi a történteket.

Ezek szerint a három vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni, majd napi rendszerességgel bántalmazni és megalázni a velük egy zárkában lévő sértettet.

Így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az elsőrendű vádlott megtöltötte vízzel és a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben bántalmazták majd csikket etettek vele.

A rendszeres bántalmazások és kínzások 2017. május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták.

Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást.

A sértett halálát megelőző megelőző egy-két napban az elsőrendű vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be.

Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az elsőrendű vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták.

2017. május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A másodrendű vádlott kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett sikertelen újra élesztését.

A sértett a vádlottak által térben és időben elhúzódó, az emberi méltóságot mélyen megalázó durva bántalmazások következtében rendkívül sok sérülést szenvedett el,

sérüléseit a vádirat három oldalon keresztül sorolja.

A sérülések nagy részét – a 2017. május 14. napján elhunyt – sértett az ezt megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül a halált eredményező sérüléseket, továbbá a durva, életveszélyes sérüléseket is.

„A halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életét az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg ”– olvasható a Szombathelyi Törvényszék által kiadott közleményben.

A Vas Megyei Főügyészség az első és másodrendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a harmadrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

A kétnapos tárgyaláson az első és másodrendű vádlottak nem tettek vallomást. A harmadrendű vádlott vallomást tett, azonban a bűnösségét egyik vádlott sem ismerte be továbbra sem.

Ezt követően a fogvatartott társak tanúkénti meghallgatására került sor.

A következő tárgyaláson a bíróság a bizonyítási eljárást a börtön alkalmazottainak valamint igazságügyi szakértőknek a meghallgatásával folytatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×