eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Razziát tartottak Berlin legnagyobb nyilvánosházában

Nagyszabású házkutatást tartottak Berlin legnagyobb nyilvánosházában, a német főváros ügyészségének csütörtöki tájékoztatása szerint a razzia során bizonyítékot szereztek egy sor bűncselekményről, a többi között 17,5 millió euró értékű adó- és társadalombiztosítási csalást állapítottak meg.

A Berlin nyugati részén egy autópálya mellett működő Artemis nevű bordélyt csütörtökre virradó éjjel 900 rendőr és pénzügyőr szállta meg, miután egy prostituált a rendőrséghez fordult és "kitálalt".

A hatóságok szerint a nyilvánosházban dolgozók egy részét a Hells Angels nevű motoros banda futtatta. A szervezett bűnözéssel kapcsolatban ismert banda az üzemeltetőkkel összejátszva kizsákmányolta őket és erőszakot alkalmazott velük szemben.

A helyszínen 96 prostituáltak hallgattak ki és őrizetbe vettek hat embert, a nyilvánosház két vezetőjét és négy úgynevezett madámot, az intézmény napi működtetésével foglalkozó személyt. Több mint 6 millió euró értékben foglaltak le készpénzt, értéktárgyakat, autókat.

Németországban 2002 óta - a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kormánya idején elfogadott törvény révén - a prostitúció nem számít közerkölcsbe ütköző tevékenységnek, ami nagyban erősítette a jogbiztonságot a szakmában. A közerkölcsbe ütköző tevékenységre vonatkozó szerződések ugyanis semmisek, így a prostituáltak addig bizonytalan jogi környezetben, bármikor semmisnek minősíthető szerződésekkel dolgoztak.

A nyilvánosházak üzemeltetése is törvényes, és a szabályosan foglalkoztatott prostituáltak bekerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe, így jogosultak például orvosi ellátásra, munkanélküli segélyre, és nyugdíjjogosultságot is szereznek, mint bármely más munkavállaló.

A törvény azonban nem szüntette meg teljesen a prostituáltak kiszolgáltatottságát és a bűnözők, illetve a szervezett bűnözés jelenlétét a szakmában.

A jelenlegi, nagykoalíciós kormány - a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és az SPD kormánya - március végén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a legliberálisabb európai szabályozásként számon tartott 2002-es törvényt módosító javaslatát. Ez egyebek mellett a munkavállalók egészségét szolgálja, így szerepel benne, hogy szexmunkát csak óvszerrel lehet végezni, és szintén a munkavállalók védelmében erősíti a szakma hatósági felügyeletét. A javaslat szerint a tartományi kormányoknak ki kell jelölniük egy hatóságot a felügyelet ellátására, a prostituáltaknak pedig regisztrálniuk kell magukat ennél az intézménynél, majd meghatározott időközönként - 18 és 21 éves kor között évente, 21 éves kor felett kétévente - meg kell újítaniuk a regisztrációt és rendszeresen részt kell venniük egészségügyi tanácsadáson.

Becslések szerint Németországban nagyjából 400 ezer prostituált dolgozik, naponta átlagosan 1,2 millió ügyfelet szolgálnak ki. A bevétel éves szinten mintegy 14,5 milliárd euró lehet.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×