eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A gépfegyveres férfi a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni

Több lövést adott le gépfegyverrel egy férfi szerda reggel a kiskunhalasi ügyészség és járásbíróság épületében. A támadót a biztonsági őrök lefegyverezték, nem sérült meg senki. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az esettel kapcsolatban a bíróságok állami védelmének fontosságát hangsúlyozta. A HalasInfo.hu információi szerint a férfi a kiskunhalasi vezető ügyészt, Téglás Pétert akarta megölni. Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a helyszínelés sötétedés után is tartott az épületben.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrséggel együttműködve jár el, az esetről a későbbiekben adnak tájékoztatást, amint a nyomozás érdekei azt lehetővé teszik.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a férfi a gépfegyvert a beléptető kapu előtt vett elő. Az elsődleges információk szerint az épületben dolgozó két biztonsági őr egyikét a férfi túszul használhatta, a másiknak viszont sikerült lefegyvereznie a támadót, eközben dulakodtak, és lövöldözés is volt. Bicskei Ferenc ismerete szerint az épület folyosóján 10-15 töltény nyomát találták.

Az OBT tagja szerint a támadó egy olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.

A HalasInfo.hu információi szerint a támadó Téglás Pétert, a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni. A portál cikke szerint Téglás Péter a támadás után a helyszínen azt mondta, "a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek".

Az Országos Mentőszolgálat az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy nem sérült meg senki, egy férfit azonban rendőri kísérettel kórházba vittek. A HalasInfo.hu szerint a támadó elájult, ezért hívtak mentőt.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy röviddel dél után megkezdődött a helyszínelés az ügyészségnek és a bíróságnak helyet adó épületben, az épület előtti területet lezárták. A helyszínelők után egy katonai ügyész is érkezett az épületbe. Hivatalos forrásból meg nem erősített helyszíni információk szerint az elkövető egy kiskunmajsai férfi.

Handó Tünde, az OBH elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy reagált a támadásra: "amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás".

Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen - magánvádlóként - feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania a bíróságoknak - fűzte hozzá.

Az MTI tudósítója úgy értesült, három éve a támadónak egy házilag gyártott csőbomba robbant fel a kezei között a saját fészerében. A baon.hu portál akkoriban azt írta a Kiskunmajsához közeli tanyán élő férfiról: "a gerince miatt leszázalékolt B. Jánost többen különc természetű embernek ismerték a környéken, akivel hamar vitába lehetett keveredni".

A 42 éves lövöldöző tavaly korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta a vezető ügyészt a Facebookon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×