eur:
401.05
usd:
368.25
bux:
74701.27
2024. október 16. szerda Gál

Új gyanúsítottak a Lockerbie-ügyben

Két újabb líbiai gyanúsítottat azonosított a skóciai ügyészség a több mint negyedszázaddal ezelőtti lockerbie-i repülőgép-robbantás ügyében.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották. A merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak; az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

Az ügyben eddig egyetlen személyt ítéltek el, a 60 évesen rákbetegségben három éve elhunyt líbiai Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit, aki élete végéig tagadta bűnösségét.

A két újabb, Líbiában élő, egyelőre meg nem nevezett gyanúsított azonban a skót vádhatóság szerint al-Megrahival együtt volt részese az eddigi legvéresebb nagy-britanniai terrormerényletnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Európa elesett, talán már csak az EKB mentheti meg

Ismét nagy döntés előtt áll az Európai Központi Bank (EKB), hiszen nem akármilyen környezetben kell határoznia a kamatokról: az európai gazdaság épp recesszióba csúszik, eközben az infláció mégis ragadós. A helyzetet tovább bonyolítják a közel-keleti fejlemények és a bizonytalan mértékű kínai gazdasági stimulus is. Ilyen körülmények között nincs könnyű dolga az EKB-nak, még akkor sem, ha a kamatdöntés iránya egyértelműnek tűnik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×