eur:
401.75
usd:
369.32
bux:
75268.51
2024. október 16. szerda Gál

Sukoró-ügy: első fokon börtön a vagyonkezelő volt vezetőinek

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója 3 év 6 hónap börtönt kapott. Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették, V. Bálint ügyvédet pénzbüntetésre ítélték.

A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, Császy Zsoltot mint bűnsegédet ítélték el a cselekmény miatt. A büntetésbe a fogva tartásban eltöltött időt beszámítják. A szabadságvesztés kiszabása mellett mindkettőjüket négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették a fenti vád alól. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték, amely az összesen 600 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik.

Az ítélet nem jogerős.

Sólyomváriné Csendes Mária bíró az ítélet indoklásában elmondta: súlyosbító tényezőként vették figyelembe a büntetés kiszabásakor az elsőrendű vádlott, Tátrai Miklós esetében, hogy megbízott munkájával ellentétben a befektető érdekét az állami érdekek elé helyezte. Az ötödrendű vádlott, V. Bálint ügyvéd esetében pedig azt, hogy szakmai képzettségét bűncselekmény elkövetéséhez használta fel. A másodrendű vádlott, Császy Zsolt esetében nem volt súlyosbító tényező.

Enyhítő tényező volt ugyanakkor az elsőrendű és a másodrendű vádlott esetében, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt és annak elkövetése óta hosszabb idő telt el. Az elsőrendű vádlott esetében figyelembe vették, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a másodrendű vádlott esetében pedig a bűnsegédi magatartást és a büntetlen előéletet. Az ötödrendű vádlott vonatkozásában enyhítő tényező volt a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú idő és az, hogy két kiskorú gyermekről gondoskodik. Az első-, a másod- és az ötödrendű vádlott védője felmentésért fellebbezett. Az ügyész az ítélet ötödrendű vádlottra vonatkozó részét tudomásul vette, a többi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. A per másodfokon folytatódik.

A vádhatóság képviselője indítványozta, hogy az első- és a másodrendű vádlottat a másodfokú tárgyalásig helyezzék előzetes letartóztatásba, de a bíróság ezt rövid szünet után elutasította.

A tárgyaláson az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott jelen volt.

Az állam képviseletében eljáró MNV 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot 2010 szeptemberében előzetes letartóztatásba helyezték, ám a bíróság, a fellebbezéseket elbírálva, három hónappal később megszüntette a kényszerintézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború
Tudósítónktól

Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő úgy véli, közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és várja, mit mond ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. „El kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből” – jegyezte meg a miniszterelnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×