eur:
394.55
usd:
354.3
bux:
72575.89
2024. szeptember 18. szerda Diána
A drónnal készült felvételen a Szuha-patak áradása miatt elárasztott utcák Ecsegen 2023. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

MNB: egy év alatt 16 százalékkal nőtt lakásbiztosítások díja, a kárkifizetés még jobban

Egy év alatt, 2024. június végéig 16 százalékkal nőtt a lakásbiztosítás átlagos díja Magyarországon, és megközelíti az évi 61 ezer forintot. A hazai ingatlanok 75 százaléka biztosított: vagyis négymillió lakóépületből hárommillió – mondta az InfoRádiónak a jegybank felügyeleti szóvivője.

A lakásbiztosítások éves átlagdíja 16 százalékkal nőtt idén június végéig egy év alatt. Ez 60 500 forintos éves díjat jelent átlagosan az országban, Budapesten 59 400, vidéken 60 700 forint. "Vidéken ez sokkal nagyobb méretű ingatlanokra értendő, ezért egy picit torzító az átlagösszeg, mert eltérő nagyságú ingatlanokra vonatkozik" – mondta az InfoRádióban Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kárráfordítások a 16 százalékos díjnövekedéshez képest jóval nagyobb mértékben, 23 százalékkal nőttek. Az éves két számjegyű növekedéshez képest a második negyedévben az év elejéhez képest visszaestek a díjak, ez az ingyenes átszerződési időszaknak, a márciusi kampánynak a hatása. Ezen belül pedig még olcsóbbak voltak a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások, amelyeknek a szerződésszáma a százezret közelíti.

Összesen a 3,1 millió lakásbiztosítás közül 2,5 millió nyújt teljes körű fedezetet, tehát az ingatlanra és az ingóságokra is, 430 ezer olyan lakásbiztosítás van, amelyet csak ingóságra kötöttek, és van 195 ezer olyan biztosítás, amely csak az ingatlanra vonatkozik – ismertette Binder István. A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes teljes körű biztosítást kötni, különösen olyan vidékeken, ahol árvízveszély lehet, folyó van a közelben, hiszen ha esetleg jön a víz, akkor nemcsak az épület kerülhet veszélybe, hanem az ingóság is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

A Pest vármegyei nagyközségnél szombatra várják a Duna tetőzését, a nagymarosi vízmérce alapján 698 centiméteren. Juhász Béla polgármester az InfoRádióban elmondta: a külterületen található szociális otthonnál ötven katona erősíti meg a nyúlgátat. Ha adott esetben ki kellene üríteni az épületet, akkor a lakókat az általános iskola tornatermében helyezik el.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×