eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Öngyilkos lett a botrányban érintett vállalkozó

Öngyilkossági szándékkal tudatosan ütközött gépkocsijával az út menti fáknak május végén a hamisított kórházi fertőtlenítőszerek botrányában érintett Dan Condrea román vállalkozó - állapította meg a román legfőbb ügyészség.

Cornelia Sandru, a vádhatóság szóvivője szerdán bejelentette: lezárták a baleset ügyében indított vizsgálatot, ugyanis nem találtak bűncselekmény elkövetésére utaló jeleket. A nyomok arra utalnak, hogy Condrea szándékosan vezette neki személygépkocsiját Bukarest közelében az út mentén levő fáknak. A vállalkozó nagy sebességgel hajtott neki egy fának, fékezésre utaló nyomokat ugyanis nem találtak a baleset helyszínén. Az ütközés olyan erős volt, hogy ennek nyomán az autó több fának is nekicsapódott, a jármű teljesen szétroncsolódott.

Halálának körülményeit azért vizsgálták ki, mert a baleset pillanatában Condrea ellen bűnügyi vizsgálat zajlott, miután kiderült, hogy vállalata, a Hexi Pharma hamisított fertőtlenítőszereket forgalmazott romániai kórházaknak. A román média szerint a Hexi Pharma tulajdonosát őrizetbe vették volna a baleset utáni napon.

Az üzletember halála ellenére folytatódik az ügyészségi vizsgálat a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. Augustin Lazar legfőbb ügyész a múlt héten közölte, hogy 280 kórház érintett, az ügyészek által készített becslés szerint 70 millió lej (4,9 milliárd forint) kárt állapítottak meg.

A többszörösen hígított fertőtlenítőszerek miatt lemondott a román egészségügyi miniszter. Az ügy azért is okozott nagy botrányt, mert Romániában magas a kórházi - nozokomiális - fertőzések rátája. Az elmúlt hetekben az egészségügyi minisztérium több kórházban vizsgálatot rendelt el, és megállapította, hogy több helyen nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×