eur:
400.24
usd:
369.36
bux:
74127.83
2024. október 18. péntek Lukács

Saját anyjától kap petesejtet a tízéves kislány

Egy angol anya lefagyasztatta néhány petesejtjét, hogy a terméketlenséget okozó betegségben szenvedő, most 10 éves lányának esélyt adjon a teherbe esésre. A gond csak az, hogy a brit törvények szerint csupán 10 évig lehet fagyasztva tárolni a sejteket, így a kislánynak 18 éves kora előtt kell eldöntenie, hogy akar-e gyereket, vagy sem.

Nagy-Britanniában egy 10 éves kislány egy különleges genetikai betegségben, az úgynevezett Turner-szindrómában szenved, ami nagy valószínűség szerint terméketlenné teszi. Édesanyja azonban három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy lefagyasztja petesejtjeit, amelyeket a lányának ad, és ezzel esélyt biztosít számára a teherbe esésre.

Csakhogy a brit törvények szerint mindössze tíz évig lehet tárolni a lefagyasztott petesejteket, amelyek sorsáról így a kislánynak kéne döntenie: akar-e 18 évesen, vagyis a tízéves határidő lejártakor teherbe esni - ha nem, akkor megsemmisítik azokat.

Az anya szerint képtelen a helyzet, mert azt várják majd el a lányától 18 éves kora előtt, hogy teherbe essen - de egyáltalán nem biztos, hogy addigra megtalálja élete párját, vagy hogy egyáltalán gyereket akar szülni.

Az anya azért döntött 2005-ben, hogy lefagyasztja petesejtjeit, mert így lányának nem kell idegen nőtől származó petét beültetni, vagy hosszú várólistára kerülni, ha teherbe akar esni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×