eur:
399.02
usd:
364.75
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Kadhafi egy korzikai vadászpilóta fia?

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető apja Franciaország második világháborús hőse, Albert Preziosi korzikai vadászpilóta; a földközi-tengeri szigeten már harminc éve terjedő legendát a héten a bakchich.info nevű hírportál dobta be a francia köztudatba.

Vezzani alig háromszáz lakosú korzikai falu 800 méter magasságban. A település hőse, a helyi csendőr igaz patrióta fia, Albert Preziosi kapitány, aki a szabad Franciaországért adta életét. A polgármesteri hivatal falán emléktábla jelzi, hogy az 1915. július. 25-én született vadászpilóta 1943. július. 28-án az oroszországi Karacsevben katonai harcokban vesztette életét.

A polgármester íróasztala mögötti falon a francia tiszt bekeretezett képe. A helyiek szerint már ránézésre is feltűnik a falu hőse és a líbiai vezető közti hasonlóság.

Pedig a legendán kívül semmilyen konkrét bizonyíték nem létezik, amely a két férfi közti rokonságot bizonyítaná. Kivéve azt, hogy Preziosi nem sokkal Kadhafi születése előtt járt Líbiában.

A katonai iskolát végzett Preziosi 1940-ben elhagyta a megszállt Franciaországot és Londonban csatlakozott a Szabad Francia Légierőkhöz (FAFL), ahonnan csapatával a Közel-Keletre küldték. A vadászpilóta 1942 nyarán a líbiai sivatagban lezuhant gépével, s a franciák eltűntek nyilvánították.

A sebesült tisztre egy beduin lány talált rá, és egy hónapig ápolta, mielőtt az visszatért társaihoz. A legenda szerint a francia beteg és líbiai ápolónője között szerelem szövődött, amelynek gyümölcse a beduin szokásaira oly büszke Moammer el-Kadhafi.

Vezzani hősének unokaöccse, Jean-Michel Preziosi a France Info hírrádióban egyszerű pletykának minősítette a legendát. Szerinte édesanyja, aki a háború alatt Marokkóban élt, és nagybátyja nagyon jó testvérek voltak és nagyon közel álltak egymáshoz. Levelezésükben pedig egyetlen szó sincs a születendő gyermekről.

Lehetne francia állampolgár...

A Preziosi-család úgy véli, hogy a faluban évtizedek óta élő anekdota önmagában szórakoztató, de nem szeretnék, ha a nem megalapozott tényekre hivatkozva a világ közvéleménye most rájuk irányulna.

A legenda pedig politikai események nyomán született. A hetvenes években a korzikai szeparatisták első robbantásainak legfőbb támogatója Kadhafi volt. A Szépség szigetének első nacionalistáit ugyanis líbiai táborokban képezték, ott tanulták meg a fegyverhasználatot és a robbanószerkezetek gyártását is. Alexandre Alessandrini, a korzikai nemzetgyűlés tanácsadója szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a líbiai vezető szíve korzikai forradalmár unokatestvérei felé húzott.

A Preziosiak és Kadhafi közti rokonság ma már csak DNS-vizsgálattal lenne bizonyítható. Azzal, amelyet a francia kormányzat nemrég vezetett be a családegyesítési indokkal Franciaországba bevándorolni szándékozók számára. Vagyis megnyílt a líbiai vezető előtt az út a francia állampolgárság felé...

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×