eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga

Bezárt a 150 éves kocsma

Százötven éves fennállása után bezárt Mexikó legrégibb kocsmája, amelyet több tucat elnök látogatott meg, még a kubai vezér, Fidel Castro is, amikor száműzetésben élt az országban.

A Nemzeti Palota és a mexikóvárosi székesegyház közötti mellékutcában található El Nivel nevű kocsma ajtaját lakattal lezárták, s az ajtót egy cetli lóg: "Felújítás miatt meghatározatlan ideig zárva".

A kocsmárosnak, Ruben Aguirrének új helyet kell keresnie intézménye újbóli megnyitásához, mert elvesztette azt a hosszú - 17 évig tartó - jogi csatát, amelyet az épület tulajdonosával, a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemmel folytatott.

A tulajdonos szerint azért vesztette el a pert, mert bár az édesapja negyven éve vásárolta a kocsmát, majd halála után ugyan ráhagyta a fiára, minden dokumentumon az édesapja neve szerepel, és nem az övé.

Az El Nivel 1855-ben nyílt meg, miután megkapta az első kocsmaműködtetési engedélyt néhány évvel az amerikai-mexikói háború után. Azért kapta az El Nivel (A szint) nevet, mert a hatóságok hajdanán ebben az épületben mérték a várost elöntő árvizek magasságát.

Ruben Aguirre az engedély eredeti példányát egy széfben őrzi a központi bankban, mivel értékes történelmi dokumentum. Az engedély bekeretezett másolata a kocsma falán függött.

Az El Nivel írók, művészek, társadalmi aktivisták, újságírók és bohémek törzshelye is volt, de turisták is előszeretettel látogatták. A hely egyik specialitása egy vodkából, ánizs- és narancslikőrből álló keverék volt.

A kocsma tulajdonosa szerint legalább harminc mexikói elnök látogatott el a cantinába hivatali idejében, már csak azért is, mert az elnökök a közeli Nemzeti Palotában dolgoztak.A kocsmáros szerint az 1950-es években Fidel Castro Che Guevarával együtt kereste fel az El Nivelt.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×