eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Meglepő Diana-levelek: "A leggyengédebb szeretettel"

A Diana néhai walesi hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék részleteket hozott nyilvánosságra a hercegnő és Fülöp herceg levelezéséből, amelyek cáfolják, hogy feszült lett volna a királyi család két tagjának viszonya.

A levelek mindegyike 1992-ben íródott, amikor már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy válságban van Diana és a trónörökös Károly herceg házassága. Néhány hónappal később szakítottak, négy évvel később pedig el is váltak.

Az esküdtszék valószínűleg a teljes levelezést megkapta, de a nyilvánosság számára csak kivonatokat tettek hozzáférhetővé. Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő férjét a személyi titkára képviselte a meghallgatáson.

A leveleknek azért tulajdonítanak különleges jelentőséget, mert korábban Mohamed al-Fayed, a Harrods üzletlánc dúsgazdag tulajdonosa Fülöp herceget megvádolta, hogy összeesküvést szervezett Diana és szeretője, Dodi Fayed meggyilkolására. Az üzletember szerint a királyi család mindenképpen meg akarta akadályozni, hogy a pár összeházasodjon.

Diana és Dodi 1997. augusztus 31-én halt meg, amikor autójuk Párizsban egy alagút pillérének ütközött.

Emellett öt évvel ezelőtt Simone Simmons, a néhai hercegnő bizalmasa azt állította, hogy annak idején több levelet is látott, amelyben Fülöp herceg Dianát szajhának, illetve ringyónak minősítette.

Bizalmas kapcsolat

Ehhez képest a tíz levél a nyilvánosságra került részletek alapján kifejezetten bizalmas jellegű. Fülöp herceg biztosította menyét: ha kéri, minden tőle telhetőt megtesz a közte és Károly herceg közötti problémák elsimítása érdekén, megjegyezte ugyanakkor, hogy nem vállalkozhat házassági tanácsadói szerepre.

Válaszában Diana "Legkedvesebb papa"-ként szólította meg apósát, megköszönte kedvességét, hozzátéve, hogy túlzottan szerényen írt saját házassági tapasztalatáról és gyakorlatáról. A végén a "leggyengédebb szeretettel" zárta sorait.

Az esküdtszéket vezető Lord Scott Baker - aki a teljes levelezést elolvashatta - úgy vélekedett, hogy az üzenetváltásban az ellenségeskedés leghalványabb jelét sem lehet felfedezni.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×