eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Reng a háj: a skót a második legkövérebb nemzet

A skót a fejlett világban a második legelhízottabb nemzet: csak az Egyesült Államok előzi meg őket - derül ki egy új kutatásból.

Ez az első vizsgálat, amely feltárta: szoros kapcsolat van Skóciában az elhízás és a súlyos betegségek kialakulása között. Egy kövér embernél 18 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy kórházi ellátásra kényszerül, mint egy normál testalkatúnál.

Az adatok azt is megmutatták, hogy a gyerekek között is rengeteg az elhízott: az országban ilyen tekintetben már valóságos járványról lehet beszélni.

2001-ben az ország egészségbiztosítási rendszerének 171 millió fontjába került a kövérek különböző betegségeinek kezelése.

A probléma a nőket sújtja inkább: náluk nagyobb eséllyel alakulnak ki komoly betegségek az elhízás miatt. 13-szor nagyobb esély van arra, hogy szervezetükben 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, mint a normál súlyúaknál, de nagyban fenyegeti őket a magas vérnyomás és a vastagbélrák is, az agyvérzésről nem is beszélve.

A kövér férfiaknál ehhez képest csak ötszörös az esélye annak, hogy cukorbetegek lesznek, és a magas vérnyomás is kevésbé veszélyezteti őket, az agyvérzés azonban náluk is komoly veszélyforrás.

Skóciában éppen most tervezik, hogy kitiltják a szénsavas italokat és az édességeket az iskolákból, ahol a diákoknak kizárólag egészséges ételeket szolgálnak majd fel.

Az új szabályozás alapján minden ebédnél legalább két adag gyümölcsöt és zöldséget kell kapniuk a tanulóknak, háromhetente egyszer olajos hal kerül a tányérjukba, de olajban sütött ételeket hetente csupán három alkalommal fogyaszthatnak.

"Azzal, hogy a legfiatalabb állampolgárokat célozzuk meg, hosszan ható változást érhetünk el. Ha egészséges fogásokat teszünk a diákok elé nap mint nap, fejlődik majd az ízlésük, és azokat az ételeket választják majd, amelyek jók számukra" - mondta az ifjúsági minisztérium skót ügyekért felelős tagja, Adam Ingram.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×