eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Elvezethetnek az apa levelei a kislány holttestéhez?

Nem fogadta el a Scotland Yard segítségét a portugál rendőrség, amelynek nyomozói most az eltűnt brit kislány szüleinek személyes tárgyait, többek között Gerry McCann számítógépét és felesége naplóját készülnek elkobozni.

A brit rendőrségnél gyakorlat, hogy más hatóságokat is bevonnak a nyomozásba gyilkossági vagy gyermekrablási ügyekben, ha néhány hét alatt nem sikerül jelentős eredményeket elérni. Ennek megfelelően a londoni Metropolitan Police legalább két alkalommal ajánlott segítséget a portugál rendőröknek, akik nem reagáltak.

A portugál ügyészek szerdán beadványban kérték, hogy a bíróság engedélyezze számukra Madeleine McCann szülei néhány személyes tárgyának lefoglalását, egyebek mellett a kislány apjának laptopját és anyjának naplóját.

A rendőrök elsősorban arra kíváncsiak, milyen leveleket küldött Gerry McCann a számítógépén, amelyről a kislánya eltűnése után indított blogra is írt. A laptopot, amelyet a férfi valószínűleg magával vitte Nagy-Britanniába, minden bizonnyal szombaton vizsgálják majd meg a szakemberek.

Vádat emelhetnek ellenük

"A rendőrség Gerry laptopját akarja. Azt szeretnék megtudni, milyen leveleket váltott bizonyos személyekkel" - mondta egy portugál forrás a Sun című brit napilapnak.

Hozzátette: "Ez inkább Gerry-ről szól, mint Kate-ről. A számítógép kell nekik, meg egy csomó más dolog: levelek és néhány személyes tárgy. Kate naplójára is kíváncsiak, de a laptop a legfontosabb."

Lehetséges egyébként, hogy a számítógép és a napló Portugáliában maradt, a rendőrök most akarják törvényesíteni lefoglalásukat.

Időközben egy négyezer oldalas ügyészi jelentést adtak át Pedro Daniel dos Anjos Frias portugál bírónak, aki a dokumentum átvizsgálása után dönt arról, hogy milyen további lépéseket kell még megtenni a nyomozás során, és arról, van-e elég bizonyíték, hogy vádat emeljenek Madeleine McCann szülei ellen.Rossz minőségű nyomok

A házaspár határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a kislány eltűnéséhez, Nagy-Britanniában pedig egyre többen - köztük neves nyomozók - is úgy gondolják, hogy McCannék az igazságszolgáltatás kudarcának áldozatai lesznek, ha kiadják őket a portugál hatóságoknak.

A brit rendőrök furcsállják azt is, hogy a házaspár visszakapta és tovább használhatja azt a Renault Mégane-t, amelyben megtalálták a négyéves kislány DNS-mintáit.

"A bizonyíték minősége, és főleg az, ahogyan megszerezték, aggodalomra ad okot" - mondta egy vezető brit rendőr.

A DNS-mintákat és a többi bizonyítékot egy birminghami laborban vizsgálják brit szakemberek, azok begyűjtésében azonban nem vettek részt.

Egyes brit források szerint a McCannék apartmanjában - ahonnan Madeleine eltűnt - gyűjtött minták szinte semmit sem érnek, hiszen annyi ember járkált ki és be a szobákba, hogy a nyomok nagy része biztosan sérült.

Újravizsgáltatnák

Bár Madeleine McCann szülei Portugáliában hivatalosan is gyanúsítottak a kislány eltűnése ügyében, szabadon elhagyhatták az Ibériai-félszigetet, ügyvédeik szerint pedig nagyban javítja esélyeiket, hogy a rendőrök mindeddig nem találták meg a gyerek holttestét.

A nyomozók jelenleg úgy gondolják, Kate McCann véletlenül megölte a kislányt, míg férje fedezte az asszonyt és segített eltüntetni a nyomokat.

A házaspár azonban azt fontolgatja, hogy független vizsgálatot kezdeménye, hogy ellenőriztesse az apartmanban és az autóban talált mintákat.

Új vizsgálat

A rendőrök a hírek szerint hamarosan átkutatják az egyik algarve-i templomot, ahol McCannék imádkoztak, és ahol felújítási munkálatok zajlottak, amikor a kislány eltűnt.

"Remélem, hogy átvizsgálják, remélem, hogy alaposan átkutatják, és talán találnak valamit" - mondta a helyi anglikán lelkész, Haynes Hubbard, aki bízik abban, hogy a rendőrség tovább keresi Maddie-t. "Van odakint valahol egy kislány, aki haza akar jönni" - tette hozzá.

Lehetséges, hogy a nyomozók újra kihallgatják majd McCannék barátait is, akik a gyerek eltűnésének estéjén a házaspárral vacsoráztak.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×