eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Házi őrizetbe helyezheti a bíró az eltűnt kislány szüleit

Átadta a portugál rendőrség a bírónak azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak: Madeleine McCann szülei felelősek a kislány haláláért. A bírónak tíz napja van arra, hogy eldöntse: vádat emel-e Kate és Gerry McCann ellen. A szülők "száz százalékig biztosak" egymás ártatlanságában.

A portugál bírónak több lehetősége is van azután, hogy szerdára virradó éjszaka megkapta a rendőrségtől a bizonyítékokat. Parancsot adhat például Kate és Gerry McCann-nek arra, hogy térjenek vissza Algarvéba, ahol a házaspárt házi őrizetbe helyezhetik, és újabb rendőrségi kihallgatásnak vethetik alá.

Felhatalmazhatja a rendőrséget újabb vizsgálatokra és engedélyezheti a házaspár telefonjainak további lehallgatását. Tíz napja van arra, hogy meghozza a döntését.

Az ügyészség szerdára virradóra formálisan is kérte egy "tárgy"lefoglalását, amely kulcsfontosságú a nyomozás szempontjából, viszont a rendőrségnek külön felhatalmazás nélkül nincs joga megszerezni. Nem tudni, miről van szó, de olyasmi lehet, amelynek megszerzéséhez például egy ügyvéd irodáját vagy templomot kell átkutatni - ezeket a helyiségeket védik a portugál törvények.

Sorsdöntő fejlemények

Kedden, mielőtt a bíró megkapta volna a bizonyítékokat, több lényeges fejlemény is történt Madeleine McCann ügyében:

- Az ügyészségnek átadtak tíz doboznyi bizonyítékot: több ezer oldalt a DNS-vizsgálatok eredményével, a szülők kihallgatási jegyzőkönyveivel, tanúvallomásokkal, e-mailek és lehallgatott telefonbeszélgetések átirataival;

- A rendőrség közölte a sajtóval, hogy Madeleine hajszálait nagy mennyiségben találták meg abban az autóban, amelyet a szülei az eltűnése után 25 nappal béreltek;

- Közölték az újságírókkal azt is, hogy az autóban talált testnedvek DNS-e 88 százalékban egyezik a kislányéval;

- Egy magas rangú bűnügyi nyomozó meglátogatta McCannéket leicestershire-i otthonukban.

"Bízunk egymás ártatlanságában"

A portugál nyomozók meggyőződése, hogy Kate McCann okozta véletlenül a kislány halálát, a férje pedig segített neki a holttest eltűntetésében. A házaspár változatlanul tagadja a vádakat. "Száz százalékig biztosak vagyunk egymás ártatlanságában" - hangsúlyozta Gerry McCann.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×