eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Elképesztő jelenetek a követségen: szinte megőrültek a diplomaták

Hiába a hivatalos öltözék és a diplomáciai gyakorlat, a Beatles valódi őrültekházába csöppent, amikor 1964 februárjában megjelent a washingtoni brit nagykövetségen. Bár hivatalosan mindig is tagadták az intézmény dolgozói, hogy majdnem darabokra szedték a négy gombafejűt, a zenekar tagjai állították, hogy dulakodás is volt, a keveredésben pedig Ringo Starr hajából valaki egyszerűen levágott egy tincset.

1964 februárja: a Beatles először lépett amerikai földre, a rajongók pedig szabály szerűen megőrültek értük. Ekkor, a Beatlemánia csúcsán látogatott el a négy gombafejű a washingtoni brit nagykövetségre.

Az intézmény falai nem zárták ki a hisztériát: a nagykövetség munkatársai egész egyszerűen nem tudtak parancsolni önmaguknak, és rajongásukban nekiestek a négyesnek, miután 12:45 körül megérkeztek egy koncertről.

Az épületben - egy szemtanú elmondása szerint - diplomaták és feleségeik százai énekelték az akkorra már a Beatles védjegyévé vált szócskákat: "yeah, yeah, yeah".

Hajvágás

Amikor a négyes belépett, a külügyes hivatalnokok rugbyjátékosokként rontottak John Lennonra és elszakították a többiektől, míg George Harrisont egy sarokba vonszolta több tucat, hivatali ruhába öltözött autogramvadász.

A legrosszabbul Ringo Starr járt. "Valaki egyszerűen levágott egy darabot a hajamból. Borzasztó dühös vagyok. Megrémiszt ez a sokaság. Sokkal rosszabbak, mint a kölykök" - mondta a dobos, aki tudta, miről beszél, hiszen otthon, Angliában is rohant eleget az őt kergető rajongók elől.
Magyarázkodtak

"Igazán szörnyen sajnálom, ami a bálteremben történt" - búcsúzott vendégeitől a washingtoni brit nagykövet felesége, Lady Sylvia Ormsby-Gore.

Odahaza a kínos eset után az egyik tory képviselő, Joan Quennel magánlevélben fordult Rab Butler külügyminiszterhez, hogy megtudakolja, igaz-e, hogy a négy fiatal zenészt bántalmazták a washingtoni hivatalnokok.

A válaszban a külügyi hivatal munkatársai biztosították a képviselőt: nem történt bántalmazás. A nagykövet, Lord Harlech február 19-én levélben közölte: "A Beatlest barátságos rajongás fogadta. Biztosíthatok mindenkit, hogy azok az állítások, amelyek szerint bántották őket, nem igazak."

Az illetékesek mégis szükségesnek látták, hogy titokban tartsák a privát levelezést, és egy másik írást, amely a brit nagykövetség küldött a külügyieknek március elején. Ebben azt írják: a diplomaták feleségei gyanú alatt állnak.

Ringo nem hitte

Később egy kanadai lap szinte tisztázta a partin jelenlévőket, mikor leközölte egy fiatal lány, Beverly Markowitz szavait. A rajongó azt állította: besurrant a rendezvényre, és ő vágta le Ringo Starr hajtincsét.

A Beatlest azonban nem győzte meg a magyarázat. Ringo Starr még 1983-ban is úgy emlékezett: borzalmas perceket töltött a washingtoni követségen.

"A legtöbb embernek köze sem volt a zenénkhez. Miután felhajtottak néhány pohárral, teljesen meghülyültek, és egy fickó úgy döntött, hogy levág egy tincset a hajamból. Rákiabáltam, aztán már nem maradtunk sokáig. Ezeknek a diplomatáknak egyszerűen fogalmuk sem volt arról, hogyan kell viselkedni" - mondta a dobos.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×