eur:
394.47
usd:
354.59
bux:
0
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Végveszélyben a modern világ egyik csodája?

A megsemmisülés veszélye fenyegeti a csaknem 6.400 kilométer hosszú kínai Nagy Fal jó részét. A hatalmas építményen időről időre végeznek felújítási munkákat, amelyek néha többet ártanak, mint használnak.

A falnak jelenleg csak 10 százaléka áll védelem alatt, 20 százaléka veszélyeztetett, 30 százaléka pedig romokban áll, vagyis csaknem a fele megsemmisült - mondta az építészeti remekmű megmentéséért küzdő szervezet vezetője.

Dong Jao-huj hozzátette: a fal egyes részei már szerepelnek a megőrzésre váró épületek listáján, leghosszabb szakaszaival azonban - főleg a városoktól távoli területeken húzódókkal - egyelőre nem foglalkoznak.

A megmaradt falrészek sincsenek biztonságban: állapotukat folyamatosan rontja az időjárás, az erózió és az emberi tevékenység.

Többet ártanak

A fal - amelynek építése az időszámításunk előtti V. században kezdődött - megőrzésére tavaly decemberben már törvényt is hoztak, ennek értelmében a nemzeti szimbólumot védeni kell a károsodásoktól.

A szabályozás szerint tilos bármilyen rendezvényt tartani a fal turisták elől elzárt részein, szavakat karcolni a bele, téglákat elvinni belőle vagy fákat ültetni rá, Dong Jaohuj szerint azonban mindez kevés, ha a törvény végrehajtására nincs ember és pénz, éppen ezért van szükség új tervekre, amelyek 2009-re készülnek el.

A férfi, aki 1984-85-ben végigsétált a Nagy Falon, nemzeti összefogást sürget a különleges építmény megmentése értekében. Úgy véli, hogy az időről időre végzett felújítási munkálatok, amelyeket nem előznek meg tudományos kutatások és professzionális tervezés, többet ártanak a még álló részeknek, mint amennyit használnak.

Az UNESCO 1987-ben nyilvánította a világörökség részének a falat, amelyet az internetezők nemrégiben beválasztottak az újkori világ hét csodája közé.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.

"Debütál" a nagymarosi mobilgát - képek

Soha nem használták még, 2 és fél kilométeren hivatott védeni a települést a Dunakanyarban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×