eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Olimpiai relikviák - pandatrágyából

Trágyából készítenek olimpiai szuveníreket egy kínai pandatenyésztő központban. A papír, képkeretek, könyvjelzők és pandaszobrocskák ráadásul nem is túl szagosak, mivel nagyrészt az állatok számára emészthetetlen bambuszból készülnek.

A Szecsuán tartomány központjában, Csengtuban fekvő pandatenyésztő központban új módját keresték annak, hogyan lehetne jövedelmezővé tenni az óriáspandák tartását. Úgy döntöttek, hogy egy Thaiföldön már bevált módszer szerint papírt készítenek az állatok ürülékéből.

A parkban élő hatvan óriáspanda évente 300 tonnányi ürüléket "termel", ebből készülnek a különleges szuvenírek.

A központ egyik munkatársa szerint az ajándéktárgyat szinte szagtalanok, mivel a pandatrágya 70 százaléka valójában az állatok számára emészthetetlen bambusz.

A park havonta több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeget költött arra, hogy megszabaduljon a pandatrágyától, az ürülék azonban a thai módszer alkalmazásával most már hasznot hoz.

A pandatenyésztő központ igyekszik kihasználni azt a páratlan lehetőséget is, amit a 2008-as pekingi olimpia jelent: nemrég kezdték meg olyan szobrocskák gyártását, amelyek különféle sportokat űző pandákat ábrázolnak.

"Ha a széklet felhasználható arra, hogy ajándéktárgyakat készítsünk belőle, akkor nemcsak bevételünk lesz belőle, hanem a környezetet is védjük" - mondta Liao Dzsun, az egyik kutató.

"Nem a profitszerzés, hanem a pandatrágya újrahasznosítása az elsődleges cél. Mi magunk is tudjuk használni az így készült tárgyakat, ami pedig megmarad, azt eladjuk" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×