eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Szenzáció: elfogták Fenyő János gyilkosát?

Az InfoRádió értesülése szerint Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Fenyő Jánost.

Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Fenyő Jánost.

Az InfoRádió értesülései szerint magyar nyomozók csütörtökön Horgoson találkoznak szerb kollégáikkal; a két rendrőség birtokában lévő DNS-minták összehasonlítása perdöntő lehet.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a gyanúsított egy 32 éves koszovói albán, monogramja S. G., és egy szerbiai börtönben tölti büntetését. A rendőrség még keres egy férfit, aki a gyilkosság előkészítésében vett részt.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető. A médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál, amikor egy, a sorban mögötte álló gépkocsiból kiszállt a tettes, és egy automata fegyverrel, közvetlen közelről rálőtt az egykori fotósra, médiavállalkozóra.

A férfi a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog menekült el a helyszínről. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

A nyomozás során a rendőrség több lehetséges elkövetőt azonosított, ám valamennyien tisztázták magukat, így négy év után megszűntették az eljárást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda azonban három évvel ezelőtt újraindította a vizsgálatot, a médiában azóta már számos információ, sőt gyanúsítottak nevei is megjelentek. Tavaly januárban az InfoRádió úgy értesült, hogy több gyanúsítottja is lesz a Fenyő-ügynek. Bár a rendőrség nem nyilatkozott, a HVG nyilvánosságra hozta annak a dokumentumfilmnek a részleteit, amelyben Fenyő János azóta már elhunyt bizalmasa beszél a médiavállalkozó ellen elkövetett merénylet előzményeiről.

Perczel Tamás pszichológus 2004-ben adott interjút a Kapu Filmstúdió vezetőjének. A több mint 20 órányi anyagot az Országos Rendőr-főkapitányság lefoglalta, és bizonyítékként kezeli.

A filmben Perczel Tamás azt mondta, hogy a médiacézár "nyilvános magánháborúkat" folytatott, amelyeket képtelen volt befejezni. Az interjút készítő Brády Zoltán akkor nyilatkozott az InfoRádiónak, de csupán azt erősítette meg, hogy a nyomozók lefoglalták a film vágatlan részeit. Hozzátette: titoktartási nyilatkozatot írt alá, így nem beszélhet azokról a részekről, melyek nem kerültek a nyilvánosság elé.Tavaly decemberben nyugdíjba vonult a rendőrség egyik legsikeresebb gyilkossági nyomozója, a "magyar Derrickként" emlegetett Kovács Lajos, aki az InfoRádióban elmondta: nyugdíjba vonulása után is dolgozik a rendőrségnek, amíg a félbemaradt ügyeket le nem zárja.
Ilyen például Fenyő János meggyilkolásának ügye is, amely a nyomozó korábbi nyilatkozatai szerint már 2006 végén közel állt ahhoz, hogy a rendőrség lezárja vagy eldöntse: érdemes-e az ügyben valakit meggyanúsítani.

Kovács Lajos akkor úgy fogalmazott: "Meggyőződésem, hogy viszonylag pontos vonalakkal be tudjuk határolni, mi történhetett Fenyő Jánossal, és miért" - mondta Kovács Lajos, hozzátéve: néhány hónap alatt eldől, összeszedhetőek-e a bizonyítékok.

Ki volt Fenyő János?

Az 1954-ben született vállalkozó pályáját fotóriporterként kezdte. 197 és 1989 között az Egyesült Államokban élt. 1989-ben alapította meg a Vico Rt-t, amely néhány év alatt az ország egyik legnagyobb médiabirodalmává vált, a többi mellett a Népszavát, a Nők Lapját és a Családi Lapokat olvasztotta magába. Eközben tulajdonosa a fővárosi társasági élet ismert szereplőjévé vált.

Fenyő János nevéhez több botrány is kapcsolódott: felvetődött, hogy videokölcsönző hálózata a forgalmazott filmek egy részének szerzői jogát nem vásárolta meg. Máig tisztázatlan az is, ki adott engedélyt arra, hogy a vállalkozó Budapest egyik természetvédelmi területén építse fel hatalmas házát.

Fenyő János halálhírével egy időben az a hír is felröppent, hogy a vállalkozó jelentős tartozást halmozott fel, vagyonát pedig külföldre menekítette. Ezt azonban a médiabirodalom tulajdonoságnak családja cáfolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×