eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Így kényszerítené ki a miniszterelnök-jelölti vitát az ellenzék

Törvénnyel kényszerítené a szocialista párt és a Párbeszéd a miniszterelnököt, hogy vitázzon kormányfő-jelöltjükkel a választás előtt.

2006 óta nem volt miniszterelnök-jelölti vita Magyarországon, és egyre kevesebb az értelmes vita a magyar közéletben – indokolta a kezdeményezést Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján. „Törvénycsomagot szeretnénk beterjeszteni az Országgyűlésnek, ami kimondja azt, hogy a pártoknak kell szakpolitikai vitákat folytatniuk, kell a pártvezetőknek vitatkozniuk, és kell az is, hogy a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt a választás előtti pénteken ütköztesse a véleményét” – fejtette ki Karácsony Gergely.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy pártja támogatja a kezdeményezést az Országgyűlésben.

Nem először kerül szóba, hogy lesz-e az április 8-i választás előtt miniszterelnök-jelölti vita. Legutóbb november végén, Vona Gábor, a Jobbik elnöke hívta sokadszorra vitára Orbán Viktort a parlament plenáris ülésén és a kormányfő nem utasította el mereven a lehetőséget. „Képviselőtársam, 26 alkalommal vitáztunk itt, látom most pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk” – fogalmazott akkor a miniszterelnök.

Az előző két országgyűlési választást nem előzte meg miniszterelnök-jelölti vita. 2014-ben a Fidesz a baloldali pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének, Mesterházy Attilának a kihívására részint azzal reagált, hogy nem lehetett tudni, hogy ki a baloldal valódi vezetője: Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon. A Jobbik vezetőjét pedig az akkori sajtóhírek szerint a kormánypártok nem tartották megfelelő súlyú jelöltnek.

2010-ben, amikor még két fordulós választásokat tartottak Magyarországon, a Fidesz szintén nem látott ellenfelet az ellenzék jelöltjével szemben, ám nem zárta ki a két forduló közötti vita lehetőségét, végül azonban ezt sem tartották meg. Az utolsó, 2006 áprilisában tartott két résztvevős miniszterelnök-jelölti vitát ellenzéki pártvezérként Orbán Viktor kezdeményezte az akkor még MSZP-s Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben.

„Egy erős és sikeres Magyarországot szeretnénk csinálni. Közösen. Egy olyan országot, amelyben az emberek tehetsége és szorgalma végül eredményre vezet” – mondta a vita alkalmával Gyurcsány Ferenc.

„Ítéljék meg saját maguk a saját maguk tapasztalatai alapján, hogy milyen volt ez a 4 esztendő. Azt kapták-e amit szerettek volna, betartották-e az ígéreteket, amit tettek nekik?” – emelte ki beszédében Orbán Viktor. 

Másnap egy négy fős vitát is tartottak az SZDSZ és az MDF jelöltjeinek részvételével.

2002-ben – bár volt némi szervezési vita a felek között – Orbán Viktor miniszterelnökként vitázott a későbbi kormányfővel, Medgyessy Péterrel.

„'98 után sikerült Magyarországot abba az irányba elindítani, amilyen irányba az emberek a saját életüket is szeretnék, szeretik elindítani” – mondta akkor Orbán Viktor.

„Talán nem baj az, hogyha meglátjuk azt, hogy az emberek többre tartják-e a szónoki képességeket és egyfajta színészi adottságot, és ezt nem sértésként mondom miniszterelnök úr, többre tartják-e egy szívből jövő őszinte beszédnél, amelyik időnként esetleg akadozik. Ez a próbája!” – szólt Medgyessy Péter beszédében.

Az első magyarországi miniszterelnök-jelölti vita esetében, 1998-ban sokáig szintén kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán vita, mert a szocialista Horn Gyula kormányfőként sokáig elzárkózott tőle, végül a két forduló között találkozott kihívójával, Orbán Viktorral.

„Nekem az a határozott véleményem, hogy az elkövetkező időszakban és most is elsősorban azokra kívánjuk megfogalmazni a válaszokat, amelyek a lakosságot érintik, amelyek kielégítik a lakosság kíváncsiságát” – fogalmazott akkor Horn Gyula.

„Nagyon nehéz volt a feladatunk. A Fidesznek azt kellett bebizonyítania, hogy nem igaz az a kijelentés, hogy Magyarországon nincsen más alternatíva, csak az ami éppen van, amiben éppen élünk” – mondta Orbán Viktor.

Az esetleges miniszterelnök-jelölti vita idén is várhatóan a kormányfő hajlandóságán múlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×