eur:
401.42
usd:
369.67
bux:
75170.39
2024. október 16. szerda Gál
Szavazólapok az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyes ellenzéki pártok megszűntek létezni az emberek értelmezési tartományában – elemző az IDEA-felmérésről

A parlamenti frakcióval rendelkező Jobbik, MSZP, Párbeszéd és LMP is nulla százalékot ért el mind a teljes népességen belül, mind a biztos pártválasztók körében az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása során. A biztos szavazóknál a Fidesz 39, a Tisza Párt 37 százalékon áll a felmérés szerint.

Szeptemberben nőtt a Tisza Párt támogatottsága, a Fidesz–KDNP-é viszont nem változott, így a hónap végére a Tisza-szavazók aránya már csak két százalékponttal maradt el a kormánypártokétól. Mindeközben négy parlamenti párt támogatottsága már az egy százalékot sem érte el – derül ki az IDEA Intézet friss felméréséből.

A kutatás adatait 2024. szeptember 27. és október 7. között rögzítették online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. Az 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb plusz/mínusz 2,3 százalékpont.

Az IDEA Intézet stratégiai igazgatója az InfoRádióban elmondta: legutóbbi felmérésük óta nem változott a Fidesz–KDNP támogatottsága (39 százalék) a biztos pártválasztók körében, míg a Tisza Pártra a lakosság 37 százaléka szavazna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat. Magyar Péter pártja ezzel a teljes népességben és a biztos szavazók körében is három százalékot erősödött az augusztusi kutatásuk adataihoz képest.

Böcskei Balázs hozzátette: felméréseik alapján a júniusi EP- és önkormányzati választások után hónapról hónapra százalékpontokat esett a kormánypártok támogatottsága, míg a Tisza Párt „kis elmozdulásokkal”, de folyamatosan növelni tudta a népszerűségét, ugyanakkor megjegyezte, hogy néhány százalékpontnyi emelkedés volt megfigyelhető a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt esetében. Mint fogalmazott, ennek a tendenciának a következménye a mostani eredmény, amely alapján

hibahatáron belül van egymáshoz képest a két erő támogatottsága, és „folyamatosan zárul az olló”.

Az IDEA Intézet adatai szerint ha vasárnap lennének a választások, akkor a teljes népesség 28 százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re, míg a Tisza Párt a szavazatok 26 százalékát kapná. Böcskei Balázs szerint a számok egyértelműen azt mutatják, hogy szeptemberben „lőtávolságon belülre” került Magyar Péter pártja a Fideszhez képest. Úgy véli, más közvélemény-kutatások is alátámasztják, hogy a 2021-es ellenzéki előválasztás óta nem tapasztalt szoros verseny alakult ki azzal a fontos változással, hogy most más a kihívó személye. A politikai elemző hangsúlyozta: ez a megállapítás a listás eredmények tekintetében helytálló, hiszen a felmérés során is azt a kérdést tették fel, hogy melyik párt listájára szavazna a válaszadó.

Kiemelte, hogy a magyar egy nem tisztán arányos választási rendszer, így az IDEA Intézet által közölt adatok inkább az erőviszonyok aktuális változásairól, alakulásáról adnak számot, a mandátumeloszlás megbecsülésére kevésbé alkalmas az általuk most választott kutatási módszer.

Az IDEA Intézet mostani felmérése alapján még a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe: a teljes népességen belül 5, míg a biztos pártválasztóknál 7 százalékon áll Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László pártja is. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt közel van a parlamenti küszöbhöz, a teljes népességben 3, a pártot választani tudók között pedig 4 százalékot ért el, ami Böcskei Balázs megfogalmazása szerint még egy „mérhetőségi szint”.

Mint mondta, a magyar és talán a globális politikatörténetben is „unikális helyzet állt elő” idehaza azzal, hogy kutatásuk szerint

négy, jelenleg parlamenti frakcióval rendelkező párt – a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP – is nulla százalékon van mindkét általuk mért csoportban.

„Ez egy egészen sajátos helyzet, ami sokat elmond az elmúlt időszak elit megállapodásainak értelméről és tartalmáról. Ezek a pártok ugyan parlamenti frakciókban vannak, de tulajdonképpen megszűntek létezni az emberek értelmezési tartományában” – mondta az IDEA Intézet stratégiai igazgatója.

Az egyszázalékos szintet csak a Momentum, a 2RK, a Nép Pártján és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szavazóinak aránya érte el el a teljes népességben. Böcskei Balázs a Momentum helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „egy kis párt esetében nagyon nehéz visszafordítani a lefele hajló spirált”, és nagyon úgy tűnik, hogy nem tudja stabilizálni a pozícióját, ami augusztushoz és a korábbi hónapokhoz képest tulajdonképpen csak a Demokratikus Koalíciónak és a Mi Hazánknak sikerült a két nagy, jelentős támogatottsággal bíró párton kívül.

A jelenlegi magyar belpolitikát egyértelműen a Fidesz–Tisza-versenyfutás határozza meg, míg a DK és a Mi Hazánk Böcskei Balázs szerint az árnyékukban, kisebb szereplőként van jelen, a további pártokat „vizsgálni, értelmezni, a politikusaikat hallgatni ma a magyar állampolgárok számára nem politikai ajánlat”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

A teljes fogyasztás tekintetében hozza a régiós átlagot Magyarország, a külső kereslet visszaesése és a beruházások elmaradása azonban a GDP-adatokat is jelentősen befolyásolja – mondta az InfoRádióban az MBH Bank elemzési centrumának vezető elemzője. Árokszállási Zoltán szerint az év végén 4,5 százalék környékén alakulhat az inflációs adat, míg a jövő évi átlag 3,5 százalék felett lehet.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

A hétfői csúcsdöntések után tegnap elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, és a vezető indexek végül eséssel zártak, főleg a chiprészvények esése miatt. Ezt követően az ázsiai piacokon vegyesen alakultak a mozgások, a japán tőzsde esett, de a kínaiak felpattantak. A globális hangulatromlás Európában is érezteti hatását a mai kereskedésben, lefelé vették az irányt az európai tőzsdék, míg az amerikaiak hamar kilőttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×