eur:
400.75
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén
airbnb vendégház apartman utazás nyaralás nappali hálószoba
Nyitókép: Pixabay

Óriási újítás a SZÉP-kártyáknál, nagy változás a borravalóknál és az idegenvezetőknél

Egy 14 pontos turisztikai csomagot jelentett be Nagy Márton, melynek része az Airbnb budapesti szabályozása, az idegenvezetés vizsgához kötése, a SZÉP-kártyák digitalizációja és a légitársaságok különadójának kivezetése is.

Egy 14+2 pontos, a turisztika területét érintő csomagot jelentett be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a szektor nagyon fényesen teljesített és kirobbanó formában van. A turizmus a GDP 12 százalékát is eléri idén – jegyezte meg a tárcavezető. Az intézkedéseket ismertetve Nagy Márton elmondta, 48-ról 58-ra növelik a bulinegyed járőreinek számát, és külön rendőrőrsöt hoznak létre a körzetben.

Vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás, a kormány egyelőre csak Budapestre vonatkozóan készít előírásokat. „Afelé megyünk, hogy moratóriumot alkalmazunk, azaz hogy ne legyen új engedélykiadás, ezzel egyetértünk a többi tagszervezettel. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy az adókat érdemes megemelni, hiszen ebben a szektorban egy normatív adókivetés történik, ami nem emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az árak igen” – közölte.

A falusi turizmus erősítése érdekében a kormány lehetővé tenné a gazdasági épületek, például a pajták vagy a pincék kiadását is, és csupán 20 fő feletti medencéknél lenne kötelező az úszómester alkalmazása, az alatt a víz közelében felügyeletet kellene biztosítani.

Az intézkedéscsomag adómentessé tenné a borravalót.

A vendéglátóhelyek számára kötelezővé teszik a készpénzmentes borravaló lehetőségének biztosítását. „Olyan megoldással, hogy például egy POS-terminálon legyen egy olyan felirat, hogy borravaló, amit ha megnyom valaki, azonnal a felszolgáló számlájára utalja át azt az összeget, amit adunk. Vagy adott esetben már most is lehet találkozni olyan megoldásokkal, ahol beállíthatjuk egy digitális kijelzőn, hogy 5 százalékot akarunk adni borravalóként, 10-et vagy 15-öt, és ezt az összeget az akkor éppen a pultban álló személyzet számára adja meg a rendszer. Ilyen megoldások léteznek ma is, csak nincsenek szabványosítva és nem kötelező” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ha az éttermek számára ezt lehetővé teszik, akkor szerinte mindenki élni fog vele.

Emellett 12 százalékban maximalizálnák a felszolgálói díjat.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy megemelnék a hivatásturisztikai rendezvények számára a résztvevőknek nyújtott támogatást: a jövőben a minimálbér 15 százalékáig (mintegy 40 ezer forint) lenne támogatható a szállásdíj vagy az étkezés.

Az idegenvezetési tevékenységet átfogóan szabályoznák.

„Jelenleg 20 ezer idegenvezetői kártya van kiadva, miközben körülbelül 3-4 ezer idegenvezető aktív. Emiatt felül kell vizsgálnunk, hogy kinek adható ilyen kártya, ki végezhet ilyen tevékenységet, és milyen tudással vagy milyen tapasztalattal végezhető ez a tevékenység. Azt látjuk, hogy ez a piac nem szabályozott, miközben erre nagy szükségünk van” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az idegenvezetői kártyákat határozott időre adnák ki, annak megújításáért vizsgára köteleznék az érintetteket.

Nagy Márton beszélt a telefonba integrálható SZÉP-kártya rendszerének bevezetéséről, ami a miniszter szerint jelentősen növelni fogja a kártyáról történő költéseket.

A most bejelentett csomagban szerepel továbbá a légitársaságokat sújtó extraprofitadó január elsejei kivezetése, az állatkerti belépő adómentes, béren kívüli juttatássá tétele, illetve a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ attrakciók listájának bővítése, akár az Országházzal, az egyházi műemlékekkel, vagy a budavári siklóval. A légitársaságok szén-dioxid-kibocsátáshoz kötött különadóját a januártól életbe lépő adócsomag részeként vezetnék ki.

A turisztika deregulációjának 14+2 pontja

  1. Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyedben
  2. Rövidtávú lakáskiadás szabályozása
  3. Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása
  4. Szálláshelyeken üzemelő medencék személye felügyeletének szabályozása
  5. Készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása
  6. Felszolgálási díj maximalizálása
  7. Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása
  8. Állatkerti belépő mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása
  9. Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása
  10. Idegenvezetés tudásmegújító képzés kialakítása
  11. Digitális SZÉP-kártya-fejlesztés
  12. Éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata
  13. NTAK attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében
  14. Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata – szén-dioxid-adó eltörlése
  15. Élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó vendéglátás tájékoztató anyagok készítése
  16. Termálvíz kísérőgáz jövedéki adójának tisztázása
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×