eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pixabay

Berlinben tárgyal Orbán Viktor - a nap hírei

Orbán Viktor Berlinben tárgyal. Izraeli tankok hatoltak be az ENSZ-erők egyik dél-libanoni támaszpontjára. Donald Trump szerint 4 hónapon belül kitörhet a 3. világháború.

Berlinben tárgyal Orbán Viktor. A kormányfő, sajtófőnökének tájékoztatása szerint, este utazott a német fővárosba. Orbán Viktor a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján vesz részt. Németország 2014-ben indította útjára a kezdeményezést azért, hogy az uniós bővítést is elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, és elejét vegyék a térségben erősödő euroszkepticizmusnak. A magyar miniszterelnök hétfőn kétoldalú tárgyalásokat is folytat több állam vezetőjével. Eközben kihelyezett parlamenti frakcióülést tart Esztergomban a Fidesz–KDNP. A tanácskozás szeptemberben lett volna, de az árvíz miatt elhalasztották.

Izraeli tankok erőszakkal behatoltak az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének egyik támaszpontjára – közölte a világszervezet. Hozzátették, ez súlyos megsértése a nemzetközi humanitárius jognak. Két harckocsi lerombolta a bázis bejáratát, követelve, hogy kapcsolják le a bázis világítását.

Az ENSZ-erők az utóbbi napokban a dél-libanoni támadásoknál több alkalommal tűz alá kerültek, 4 katonájuk megsebesült. Az izraeli hadsereg szóvivője eközben a korábbi 23 után újabb 21 dél-libanoni település lakóit szólította fel, hogy költözzenek a szárazföldi hadműveletek idejére északra.

Az ENSZ-békefenntartók kivonását sürgeti Dél-Libanonból az izraeli kormányfő. Benjámin Netanjahu az ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében azt mondta, szerinte az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milícia emberi védőpajzsként használja a békefenntartókat.

Eközben Izraelben olyan törvényjavaslatokat készítenek elő, amelyek leállítanák az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének műveleteit a palesztin területeken és Gázában. A terv ellen az ENSZ főtitkára és az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is tiltakozott.

Donald Trump szerint 4 hónapon belül kitörhet a 3. világháború. A volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt az Index szerint ezt kaliforniai kampánykörútján hangoztatta, a demokrata vezetés hibáztatva az Egyesült Államokban egekbe szökött bűnözési ráta és elhibázott külpolitika miatt. Ismét azt ígérte, ha megnyeri az elnökválasztást, megoldja az ukrajnai konfliktust, valamint megállítja a közel-keleti káoszt.

Legalább 23-an életüket vesztették a kormányerőknek a szudáni főváros, Kartúm egyik piaca ellen végrehajtott légicsapásában - közölte egy szudáni önkéntes mentőhálózat a Facebookon. A szudáni hadsereg és a milícia között 2023 áprilisában tört ki hatalmi harc. Azóta tízezrek vesztették életüket, s több mint tízmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból. A lakosság több mint fele, mintegy 25 millió ember pedig éhezik.

A 6 ukrajnai frontszakasz közül 4-ben számolt be orosz előretörésről az orosz védelmi tárca. Tájékoztatásuk szerint Ukrajnában 18, a kurszki régióban pedig 5 ellentámadást vertek vissza. A donyecki régióban pedig elfoglalták Mihajlivka települést.

Mától Albániába szállítja a tengeren érkező illegális bevándorlókat Olaszország. A belügyminiszter szerint ezzel nem sérül a nemzetközi jog. A baloldali ellenzék viszont az amerikai Guantanamóhoz hasonlította a központok megnyitását. A nemzetközi vizeken kimentett migránscsoportokat a parti őrség összegyűjti, majd a nőket, gyermekeket, betegeket, sérülteket Lampedusára viszik, a férfiakat pedig Albániába szállítják. Az olasz kormányfő szerint a cél az emberkereskedelem megállítása.

Új bevándorlási törvényt készít elő 2025-re a francia kormány. Elsődleges céljuk, hogy a veszélyesnek ítélt, és kitoloncolásra váró illegális bevándorlók fogdákban való őrizetét 210 napra meg tudják hosszabbítani. Baloldali politikusok máris tiltakoztak, a Szocialista Párt vezetője a szélsőjobboldalnak tett ígéretnek nevezte az új tervet.

Sikeres volt a világ legnagyobb űrrakétájának, a Starshipnek az 5. tesztrepülése. A rakétarendszert az emberek Holdra, majd Marsra juttatásának céljával fejleszti az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX magán űrkutatási vállalat. A Starshipet úgy tervezték, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható legyen, s több mint 100 tonna hasznos terhet lehessen szállítani vele az űrbe.

Spanyol kutatók azt állítják, hogy bizonyítékot találtak Kolumbusz Kristóf spanyol zsidó származására. A 22 éve kezdődött projektet vezető igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolumbusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottaknak a DNS-mintáival vetették össze, így bizonyították a szefárd zsidó származást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×