eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon
A kabuli katonai mentőakcióról szóló magyar filmdráma forgatási helyszíne az újdörögdi Romvárosban, a Magyar Honvédség kiképzőbázisán a sajtónyilvános forgatási napon, 2024. október 9-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Így forgatják a kabuli katonai mentőakcióról szóló filmet - képek

A katonai hősiességnek állít példát a kabuli katonai mentőakcióról szóló magyar filmdráma – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán, az újdörögdi Romvárosban tartott sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a magyar történelem bővelkedik hőstettekben, melyekre emlékezni kell, hiszen azok példát mutatnak és tartást adnak. Ám a jelenkorban is élnek hősök, akikről sokszor méltatlanul megfeledkezünk. A 2021-es kabuli katonai mentőakcióról szóló filmalkotás, amelyet 2025 második felében láthat majd a közönség, ”formába önti a magyar katonák példamutatását” – mondta.

A honvédség 2003-ban csatlakozott az afganisztáni hadműveletekhez. A Kabul művelet című film három évvel ezelőtti történetet mutat be, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból a NATO-erők kivonulása közepette.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy sikeres tartalékostoborzást tudhat maga mögött a honvédség, hozzátéve, hogy minisorozat indul a TV2-n, valamint egy military-show is készül. Mindennek az a lényege, hogy minél többen megismerjék a katonák életét.

Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy "a közmédiának kiemelt küldetése, hogy ahogyan a kultúránk és történelmünk hagyatékát feldolgozza, úgy a magyar történelem napjainkbeli eseményeit is saját maga mondja el."

Dyga Zsombor, a film rendezője arról beszélt, hogy a kollektív mentés bemutatása mellett egy romantikus szál is húzódik a háttérben, ezzel téve személyesebbé a történetet.

A valóságon alapuló, fikciós elemekkel átszőtt alkotás Lajos Tamás producer vezetésével, Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor főszereplésével készül.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×