eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
white headphones on top of computer tablet.
Nyitókép: arinahabich/Getty Images

Orbán Viktor óriási csapásról beszél – a nap hírei

Orbán Viktor szerint súlyos csapás az európai gazdaságra a kínai elektromos autókra kivetendő kiegészítő vám. Kilenc magyar állampolgár menekült el Libanonból szlovák evakuációs segítséggel. A propaganda megszüntetését és valódi közmédiát követelt a Tisza párt elnöke a Magyar Televízió székháza elé meghirdetett tüntetésen. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Óriási csapásnak nevezte a miniszterelnök az európai gazdaságra, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre. Orbán Viktor az X -en arról írt, hogy Németország és az európai ipar már nem képes meggyőzni a bizottságot, hogy hozzon észszerű döntéseket. Az Európai Bizottság a vámok kivetését azzal indokolta a testület, hogy a kínai elektromos autók állami támogatása tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai cégeket, ezzel gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

Kilenc magyar állampolgár menekült el Libanonból szlovák evakuációs segítséggel - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter ismertetése szerint a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal. A gép előbb Cipruson, majd Pozsonyban landolt. Ismét arra kért minden magyar állampolgárt, hogy lehetőleg kerülje el ezt a térséget a közel-keleti válság miatt.

A propaganda megszüntetését és valódi közmédiát követelt a Tisza párt elnöke a Magyar Televízió székháza elé meghirdetett tüntetésen. Magyar Péter a közszolgálati csatornán élőben szerette volna felolvasni 16 pontos követelését. Ezek között szerepel a közmédia költségvetésétnek racionalizálása, az önálló, független Magyar Távirati Irodát visszaállítsa, illetve az MTVA vezérigazgatójának és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőinek lemondása. A pártelnök bojkottot hirdetett a kormány közeli médiákkal szemben, azt kérte a tüntetőktől, hogy ne nézzék, ne olvassák azokat. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is beszédet mondott a demonstráción. A beszédek után a tömeg élőlánccal vette körbe a Kunigunda utcai székházat.

Emelkedtek a hazai üzemanyagárak. A benzin 4, a gázolaj nagykereskedelmi ára 5 forinttal nőtt. A holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy az áremelkedés hátterében a közel-keleti konfliktus súlyosbodása áll, amely jelentősen befolyásolta a Brent típusú olaj árát. A hét elején még 70 dollár volt egy hordó olaj ára, ami mostanra 76 dollárra emelkedett. Emellett a forint is gyengült a dollárral szemben, ami tovább erősítette a drágulást. Bujdos Eszter hozzátette, hogy az áremelkedés várhatóan a jövő héten tovább folytatódhat.

Mostantól Magyarországon is az Európai Unión belüli legszigorúbb szabályok vonatkoznak az ipari létesítmények szennyező kibocsátására. Az Energiaügyi Minisztérium felülvizsgálta, és a hatósági tapasztalatok, valamint a lakossági észrevételek figyelembevételével az uniós szabályozásnál szigorúbb, németországi szintre módosította több, különösen toxikus légszennyező anyag kibocsátási határértékét a gyárak esetében. Ezzel a környezetvédelmi hatóságok a tevékenység típusától függetlenül a korábbiak felére, illetve ötödére csökkentett határértékeket tudnak előírni az engedélyekben.

Elszállították a második világháborús légibombát Ferencvárosból a tűzszerészek. A robbanótestet elszállítás előtt hatástalanítani kellett, melynek biztonságos kivitelezéséhez mintegy 600 méter sugarú körben lezárta és kiürítette a rendőrség az érintett területet szombat délelőtt. A tájékoztatás szerin a fenékgyújtó szerkezet eltávolítása nem volt lehetséges, a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyén később megsemmisítik a bombát.

Visszaesett az első három negyedévben a német autógyártás, átlagon felüli mértékben csökkentek az elektromos autók eladásai. Az idei első három negyedévi 3,1 milliós németországi személygépkocsi-gyártás 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A válság előtti, 2019-es termeléshez képest pedig 13 százalékos a visszaesés. Részben vagy teljesen elektromos autóból az első három hónapban 20 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba, mint az előző év első három negyedévében.

Az ausztriai választáson győztes Osztrák Szabadságpárt vezetője kormányt szeretne alakítani. Herbert Kickl erről azután nyilatkozott hogy egyeztetett Alexander Van der Bellen köztársasági elnökkel. A radikális jobboldali FPÖ vezetője egyúttal a többi pártot is felszólította arra, hogy fogadják el őt kancellárnak, megismételte, hogy pártja nem zárkózik el az együttműködés elől egyetlen más parlamenti erővel sem. Az FPÖ a szavazatok közel 29 százalékát szerezte meg a választáson, és mindenképpen koalíciós partnerre van szüksége ahhoz, hogy kormányozhasson. A parlamentbe bejutó főbb pártok azonban mind ez idáig elzárkóztak attól, hogy szövetségre a lépjenek győztes párttal, kiváltképp Herbert Kickl személye miatt.

Likvidálta a Hamász fegyveres szárnyának két magas rangú tagját az izraeli hadsereg, köztük a libanoni műveletekért felelős Mohammad Huszeint. A Hamász megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban. Libanoni biztonsági tisztviselők arról számoltak be, hogy péntek óta nem lehet kapcsolatba lépni Hásem Szafieddinnel, Haszan Naszrallah nemrégiben légicsapásban megölt lehetséges utódjával.

Az ukrán elnök az egy hét múlva esedékes csúcstalálkozón kívánja bemutatni úgynevezett győzelmi tervét országa szövetségeseinek. Volodimir Zelenszkij az X-en azt írta: világos, konkrét lépéseket fogalmaznak meg a háború igazságos befejezésére. Október 12-én az amerikai légierő ramsteini támaszpontján tartják következő magas szintű találkozójukat az Ukrajnát támogató országok, köztük a NATO valamennyi tagállama. Az ülést Joe Biden amerikai elnök irányítja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×