eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Ellenzéki demonstráció a közmédia épületénél

Szombaton 15 órára a közmédia épülete elé a Tisza Párt szervezett tüntetést. Elnöke, Magyar Péter a közszolgálati csatornán élőben szeretné felolvasni a 16 pontos követelését.

Az Index helyszíni tudósítója 15 órakor arról számolt be, hogy a tüntetés hivatalos kezdetére megtelt a közmédia székháza előtti terület. A Kunigunda útja felé vezető utcákon többen magyar zászlókat árulnak. A demonstrálók egy óriáskivetítőn nézhetik az M1 Magyar Péterről szóló híreit. A hvg.hu beszámolója szerint Magyar Péter a demonstráció elején megpróbált bemenni a közmédia épületébe, de most nem jött össze.

A felszólalók sorát Nagy Ervin nyitotta, aki többek között arról beszélt, hogy a tiszások mindig középen állnak és vigyáznak egymásra, ő pedig tiltólistássá vált a saját hazájában, „de azért tiltólistára egy egész nemzetet nem lehet tenni”. Arról is beszélt, hogy amikor készül egy ilyen esemény, aminek ő is a motorja, megpróbál elérni olyan művészeket, akiket elég bátornak gondol. Március 15. után azt gondolta, válogatnia kell majd a jelentkezők között, azonban alábecsülte a félelem erejét.

A színészt Tóth Imre „Bruti”, stand up humorista követte a színpadon. Mások mellett felidézte az M1 által szervezett EP-vitát, amelyen még a Kutyapártot képviselte. Állítása szerint kifelé az épületből valaki azt mondta neki, hogy „köszönjük a rabszolgák nevében”. Bruti szerint a közmédiában dolgozó „hírhamisítóknak” este már összeszorul a gyomruk, amikor minden elcsendesedik. „Ezek az emberek tudják, hogy ennek egyszer vége lesz. És nincs média, ami később alkalmazná őket.”

Bruti beszéde után a kivetítőn bekapcsolták az M1 élő adását, hogy megnézzék, a csatorna beszámol-e a tüntetésről. Épp reklám volt. Majd az M1 rövid élő adása után németországi Tisza-szimpatizánsok videóüzenetét játszották le a tüntetésen, akik a szabadság fontosságát hangsúlyozták. Ugyanakkor nem sokkal később az M1 15.30-as híradójába vágóképet adtak a tüntetésről – írja az Index.

A következő felszólaló Nagy Bandó András volt: „Megint át vagyok verve. Tegnap hívott fel Ervin, azt mondta élő adásban leszek az M1-en” – kezdte a humorista, aki örül, hogy eljött a demonstrációra. Mint mondta, sose hitte volna, hogy 77 évesen azért kell tüntetni, amit már 30 éve elértek. Úgy vélekedett, sok politológus még mindig autokráciának nevezi „ezt a diktatúrát”.

Kátai István sepsiszentgyörgyi színész is videóüzenetet küldött a tüntetésre, aki többek között az erdélyi kultúrában látható Fidesz-befolyásról beszélt. Úgy látja, ma egy forradalmi pillanatnak lehetnek a részesei, minél többen állnak ki, annál nehezebb lesz elhallgattatni őket. Majd Nagy Ervin egy felvidéki magyar levelét olvasta fel.

Mielőtt Nagy Navarro Balázs beszéde elhangzott volna, az M1 a 16 órás hírek között is beszámolt a tüntetésről.

A korábbi közmédiás több között azt mondta, hogy elvették a nemzet televízióját, a nemzet hírügynökségét és a magyar rádiót. Felidézte, ő már 2011-ben azt mondta, „szégyen és gyalázat, lehetetlen, hogy a rendszerváltozás után két évtizeddel megint hazudnak”, majd többen éhségsztrájkba kezdtek. Felidézte, az azóta DK-s Kálmán Olga annak idején műsorában nem számolt be a a közmédiával szembeni demonstrációjukról. Valamint azt is kiemelte, hogy a köztévé kuratóriumában számos ellenzéki politikus helyet foglal.

Incze Zsuzsa, a Csellengők volt műsorvezetője elmondta, hogy ez a műsor eltűnt gyerekekről szólt, borzasztó történeteket láttak és hallottak, ezért volt számára érthetetlen, hogy megszüntették. Úgy érzi a magyar televízió számára nem fontosak azok, akik utcára kerülnek. Felelősség terheli a közmédiát azért, mert nem teszi meg a dolgát – vélekedett Incze Zsuzsa, aki arról is beszélt, hogy a magyar médiának dolga van ezzel a témával.

A következő felszólalót, Hadházy Ákos Magyar Péter konferálta fel. Ő a tüntetésen arról beszélt, hogy a „az épület a legfontosabb bástyája a hatalomnak”. Hozzátette, hogy szerinte a propagandát csak úgy lehet megszüntetni, hogy ha elegen hiszik el, hogy megszüntethető. Vannak azonban más feltételek is: úgy kell cselekedni, hogy a hatalom lássa, nem panaszkodni jöttek, hanem amíg nem tiltja törvény a kormánypropagandát és le nem mond a közmédia hírigazgatója – fogalmazott. Hadházy elismerte, nem biztos, hogy a követelések ma teljesülnek, de ha a mai figyelmeztetés nem elég, akkor küldenek újabbat, folytatni fogják.

A közmédia nem a kormány dicsőítő eszköze kellene, hogy legyen hanem közszolgálati médium – erről már Tarr Zoltán beszélt – írja a hvg.hu. „Hiteles, objektív tájékoztatást vár, ez lenne a közszolgálat. Ez lenne a demokrácia egyik alappillére, amely, ha sérül, sérül a demokrácia is. A közmédiából dől az orosz és a kínai propaganda, sőt még a saját nyelveiken is” – magyarázta.

Magyar Péter beszédét egy felszólítással kezdte: „ébresztő magyarok”. Ismételj el egy hazugságot sokszor és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság – szerinte ez Hitler tanácsa a Fidesz-propagandájának, amit megfogadtak. Aláhúzta: ebből egyszer és mindenkorra elég volt. Majd úgy fogalmazott, hogy „köszönöm, hogy ilyen rengetegen eljöttetek”.

Magyar Péter szerint eljött a szembenézés órája, „a sajtó lehet a szabadság és a demokrácia és lehet egyben a diktatúra és az elnyomás jelképe is”. A Tisza Párt elnöke kiemelte, hogy nem véletlen, hogy a forradalmárok 1956. október 23-án az ikonikus Magyar Rádióhoz vonultak. „Még a kádári diktatúrában is figyeltek arra, hogy a cenzúra mellett a közmédia értelmes dolgokat tanítson az embereknek.”

Magyar Péter szerint még a kádári közmédia sem merte megcsinálni, hogy ne adja '89-ben Orbán Viktor beszédét. Még Gyurcsány Ferenc médiája is közvetítette 2006-ot. „Hogy merik azt megtenni, hogy elhallgattatják honfitársaikat?!” – tette fel a kérdést.

Felrótta, hogy miközben rengeteget pénzt költenek a köztévében arra, hogy megosszák a magyarokat, „közben soha nem késtek ennyit a vonataink”. Aláhúzta, hogy milliárdokat költenek hazug hirdetésre és tanárok ezrei hagyják el a pályájukat. A kórházban ott vannak a propaganda újságok, de nincsenek alapvető felszerelések. A Tisza Párt elnöke szerint 900 ezer létminimum alatt élő nyugdíjas szemébe nem néz Orbán Viktor, helyette 6 százalékos gazdasági növekedésről beszél.

„Hallod-e te Pap Dániel, a propagandagyár hírhamisítója, gyere ki az épületből, és nézz a magyar emberek szemébe” – fogalmazott, majd úgy folytatta: „Papp Dániel követelem: közvetítsétek élőben, a magyar televízió előtt tartott »valaha volt legnagyobb« demonstrációját”. „A magyar emberek millióinak nevében követelem, hogy tedd lehetővé, hogy a tüntetés végén élő adásban szólhassak a magyar emberekhez”. Magyar Péter a 16 pontos követelését szeretné beolvasni a köztévébe.

Ezután élesen bírálta az MTVA-n kívül a teljes kormánypárti médiát is; szerinte a teljes médiapiacot helyre kell állítani.

(Cikkünk frissül.)

Reagált a köztévé

A Tisza Párt elnöke korábban jelezte, bízik abban, hogy az MTVA vezérigazgatója vagy helyettese feltűnik, és a színpadra fellépve megmagyarázza, „mi folyik a Kunigunda út 64. szám alatt”. Szombat délelőtt felszólította Papp Dánielt, a közmédia vezérigazgatóját, hogy a közszolgálati média közvetítse élőben a tüntetést, és este adjon élő megszólalási lehetőséget Magyar Péternek.

„A hírműsorainkban természetesen beszámolunk a rendezvényről és továbbra is hívjuk műsorainkba az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is” – reagált köztelevízió déli híradójában azokra a kifogásokra válaszolva, amely szerint nem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártoknak, köztük a Magyar Péter által vezetett Tisza Pártnak a szereplésre, hangsúlyozva: szeptember 12. óta hat élő adásba hívták meg a politikust, illetve pártja képviselőjét, ebből egyet fogadott el.

A híradóban ismertették, Magyar Péter 16 pontos követelését tartalmazza a nyílt levél, amely szerinte a közmédia valódi közszolgálati médiává alakításáról szól. Egyebek mellett szerepel benne a vezérigazgató, továbbá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH)vezetőinek lemondása, de visszaállítaná a közmédia feletti politikai felügyeletet is és követeli a sajtó-helyreigazítási szabályok módosítását. Magyar Péter beleavatkozna a műsorstruktúrába is, amikor követeli a késő esti kínai és orosz híradók valamint az Egyperces híradók megszüntetését, ám a német és az angol nyelvű híradókról nem ír – hangzott el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×