eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Márki-Zay Péter elnök a Mindenki Magyarországa Néppárt sajtótájékoztatóján a Marmara Hotel Budapestben 2024. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Nem adja ingyen Hódmezővásárhely a reformátusoknak, amit kérnek

Továbbra sem kíván átadni két oktatási célra is használt ingatlant a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközségnek a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A képviselő-testület keddi ülésén arra szólította fel az egyházközséget, hogy szüntesse meg az önkormányzattal szemben indított igénypereket.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az előterjesztés vitája során felidézte, a kormány egy 2022. decemberi jogszabályváltással újranyitotta az egyházi kárpótlások lehetőségét. Az igénybejelentés 2023. februári határidejéig a városban három fenntartó hat ingatlan átadását kérte. A Szeged-Csanádi Egyházmegye elfogadta, hogy az önkormányzat nem kívánja térítésmentesen átadni a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ingatlanát. A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát és a Mária Valéria Keresztény Óvodát fenntartó Domonkos Nővérekkel pedig vagyonkezelői megállapodást kötne az önkormányzat.

A Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola által használt Szék utca 3-5. alatti épület, illetve a Petőfi utca 6. ingatlanának átadását kérte, ahol az emeletet a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola néhány tanterme van.

A polgármester álláspontja szerint az egyházközség által kért ingatlanok átadására jogi lehetőség sincs, mivel a Szék utcai épületben működik a Csongrád-Csanád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Petőfi utcai ingatlant pedig több civilszervezet is használja.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, a város tulajdonát meg kell védeni. Mint mondta, az önkormányzat az ingatlanok értékesítésére nyitott, de ingyenesen nem kívánja átadni az egyházközségnek 1,7 milliárd forintnyi vagyonát. Egy februárban végzett közvélemény-kutatás szerint a hódmezővásárhelyiek többsége nem támogatja az ingatlanátadást és ezt az önkormányzati választásokon kinyilvánított akaratukkal is megerősítették – mondta a politikus.

Az önkormányzat és az egyházközség között az ingatlanok miatt több per is folyamatban van. A közgyűlés hat igen szavazattal – a Fidesz-KDNP képviselőinek tartózkodása mellett - elfogadott határozatával arra szólította fel az egyházközséget, hogy szüntesse meg az önkormányzattal szemben indított igénypereket.

A képviselők megváltoztatták a jövedelemhatárokat is, amelyek alapján a városban élők a különböző települési támogatásokat igényelhetnek, így bővült a jogosultak köre. Januártól például azok kaphatnak lakásfenntartási támogatást, akiknek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a 91 770 forintot, eddig ez a határ 79 800 forint volt.

Pályázatot írnak ki a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatói posztjára, mert az eddigi vezető, Nahimi Péter megbízatása – saját kérésére – szeptember 9-én megszűnt. A pályázatok október 31-ig nyújthatók be, az új vezetőt öt évre választják, munkáját januárban kezdheti meg. A közgyűlés döntött arról is, hogy – takarékossági okokból - szerdától a múzeum több egysége is rövidebb ideig tart majd nyitva.

Pályázatot írnak ki három önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság – a Hódfó Nkft., a Vásárhelyi Médiacentrum Kft., valamint a Hód-Fürdő Kft. - ügyvezetői posztjára is, mert a jelenlegi vezetők szerződése az év végén lejár.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×